Воркшоп «Сучасний заклад дошкільної освіти: лідерство. Діджиталізація. Майбутній капітал» відбувся у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

У його межах керівники та працівники закладів дошкільної освіти Черкас, науковці ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва дізналися про особливості реалізації програми «Освіта і піклування / Education & Care», автором ідеї та методики якої є народний депутат України, голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов.

Слід зазначити, що «Програма освіти дітей раннього та дошкільного віку «Освіта і піклування/Education & Care» затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України. Вона містить сучасні освітні технології для формування гармонійної особистості дитини та розвитку її лідерського потенціалу. 

Учасників заходу привітав ректор ЧНУ Олександр Черевко. Він наголосив на важливості інноваційних підходів в усіх галузях освітньої діяльності та розповів про підготовку майбутніх педагогів у ЧНУ.

Про важливість дошкільного виховання та про те, що в цій сфері робить він як голова профільного підкомітету Верховної Ради України, розповів Володимир Воронов.

Своїм баченням поділився президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, який взяв участь у роботі воркшопу онлайн.

Про те, чим живе дошкілля на Черкащині, поінформував начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський. Заступниця міського голови Анастасія Чубіна поділилася напрацюваннями у сфері дошкільної освіти.

Модерувала захід очільниця Центру раннього розвитку дитини та дошкільної освіти Інституту проблем виховання НАПН України Ольга Рейпольська. Разом із Тетяною Шаровоюголовним науковим співробітником відділу роботи з обдарованою молоддю Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», вона презентувала декілька проєктів та досягнень, включаючи інноваційну безальтернативну онлайн платформу «Mr.Leader days» для щоденного планування активностей дітей віком від 2 до 6 років. Розповіли про успішну реалізацію системи Mr.Leader у «Центрі освіти та піклування про дітей дошкільного віку», поділилися досвідом впровадження інноваційної системи «Освіти та піклування» Mr.Leader.

Завідувачка кафедри дошкільної та спеціальної освіти Інна Ніколаєску розповіла у своїй доповіді про перспективні вектори розвитку дошкільної освіти та про виклики під час підготовки кваліфікованих фахівців.

— І очільник управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський, і заступниця міського голови Анастасія Чубіна виявили зацікавленість у впровадженні нових підходів до виховання дошкільнят, — зазначив Олександр Черевко. — Результатом роботи є рішення про запровадження в Черкаському національному пілотного проєкту з підготовки сучасних фахівців на базі окремих закладів дошкільної освіти м.Черкас.

 
Володимир Воронов також взяв участь у захисті кваліфікаційних робіт здобувачів ОС «бакалавр» спеціальності Середня освіта (образотворче мистецтво) та високо оцінив професіоналізм викладачів, матеріальну базу і рівень підготовки здобувачів вищої освіти в ЧНУ.
 
Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Також пропонуємо переглянути про це сюжет від ТРК «Ільдана»