Форум «ГРАНТуємо зміни 4.0» вчетверте відбувся в Черкаській області. Побували на Ярмарку громадських ініціатив і викладачі та студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Під час форуму було проведено низку практикумів, семінарів, майстер-класів і лекцій, де кожен відвідувач міг знайти щось цікаве, корисне й мотивувати до вдосконалення себе та свого оточення.

— Гасло четвертого форуму «Громадянська участь: пробудження сили», тому всі виступи спікерів і теми майстер-класів були присвячені активізації громадської участі, ініціативам, інструментам впливу та залучення громадян до прийняття рішень органами влади, — поділилася враженнями викладач кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології Олександра Дем’яненко, яка була серед співорганізаторів форуму як комунікаційна координаторка ВГО «Інститут «Республіка» в місті Черкаси. — Загалом учасниками стали близько 200 активних представників громадських організацій, жителів міст та об’єднаних територіальних громад. Щиро сподіваємося, що на форумі учасники отримали необхідну мотивацію, інформацію та партнерів у напрацюванні та реалізації проектів.

Учасники упродовж дня також мали можливість познайомитися та поспілкуватися з однодумцями, відпочити з приємною компанією в ігровій зоні, випити кави чи чаю.

Цього року співорганізаторами заходу (а це Департамент регіонального розвитку, Департамент культури Черкаської ОДА, Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування та понад 10 громадських організацій) запросили цікавих та висококваліфікованих фахівців із Німеччини, Києва, Дрогобича, Кропивницького та Полтави.

— Приємно, що серед спікерів форуму є випускники Черкаського національного. Це і голова правління ГО «Промолодь» Дарина Подолян, яка поділилася досвідом першого міжнародного архітектурного конкурсу, створеного силами громади, — зауважила старший викладач кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації, начальник відділу виховної роботи Людмила Солодка, яка взяла участь у Форумі разом зі студентами спеціальності «Видавничий бізнес та сучасні комунікативні технології». — Нашою випускницею є також засновник і керівник PR-агенції «Semenova-Media» Ірина Семенова, яка провела пізнавальний майстер-клас про те, як громаді грамотно себе піарити.

Пані Ірина продемонструвала низку вправ, розрахованих на те, щоб кожен учасник мислив самостійно, швидко орієнтувався в ситуації, оперативно вирішував складні питання на місці.

Студенти разом з іншими слухачами під керівництвом спікера шукали відповіді на питання, як бути, якщо маєш бізнес, що стартує, але не знаєш, як залучити клієнтів; через незнання витрачаєш гроші на рекламу, яка не дає результату; не розумієш, як працюють соцмережі.

Цінними були поради Ірини Семенової активним громадянам. Так, вона рекомендує не обіцяти те, що не в змозі виконати, адже в такому випадку клієнт розчарується і не просто покине громаду, а й спричинить подальшу клієнтську кризу. Не слід братися за все відразу, краще зосередитися на більш вузькому напрямку, ефективніше використовувати перевірені методи; краще бути банальним і успішними, ніж креативними і лишитися ні з чим, а головне бути упевненим у собі і відвертим з громадою, — переконує фахівець.

 

Студенти 1-Р курсу ННІ УФСК Грановський Дмитро, Калиновська Анастасія

 Фото надані оргкомітетом Форуму «ГРАНТуємо зміни 4.0»