Студенти-історики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які зараз проходять тримісячне стажування в Гуманітарно-природничому університеті Яна Длугоша (м. Ченстохова), можуть побачити на власні очі церемоніал святкування польської незалежності.

Так, Єлизавета Циганник зазначає: «На жаль, поточна ситуація з коронавірусом не дозволяє повномасштабно провести дійство, особливо під час останніх посилень карантину в Польщі. Та це не привід засмучуватися, адже патріотизм громадян видно неозброєним оком і без парадів — біло-червоні стяги майорять містом, розвіюючись над державними установами, приватними будинками та магазинами. Студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії дізнаються з перших вуст від провідних лекторів університету всю інформацію, що стосується 11 листопада, та зможуть поглибити свої знання, обмінюючись міжнародним досвідом.

Довідково. Щороку 11 листопада в Польщі святкують День незалежності Польщі. У цей день у 1918 році Регентська рада передала Йозефу Пілсудському, звільненому з Магдебурзької фортеці, військову владу та верховне командування підпорядкованих їй польських військ.

Того ж дня, Німеччина підписала перемир’я, яке закінчувало бойові дії Першої світової війни (1914–1918 рр.). Понад 120 років Польща відновлювала свою незалежність (з 1795 до 1918 рр.).  У1945 році свято було скасовано і  відновлено лише в 1989 році. У  сучасній Польщі День незалежності відзначається дуже урочисто. У великих містах у цей час проводяться спеціальні паради, які тягнуться головними вулицями.

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії