У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького дипломати та студенти ННІ міжнародних відносин історії та філософії говорили про тонкощі дипломатичної служби.

Про дипломатичний протокол та переговорний процес дипломати-практики розповіли студентам освітньої програми «Міжнародні відносини».

Зустріч відбувалася в форматі двох сесій, на яких розглядалися різні аспекти дипломатичної служби.

Перша сесія — це зустріч з Ігорем Ліховим, дипломатом, музеєзнавцем, краєзнавцем, культурологом, Міністром культури та туризму України, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Республіці Білорусь Він розповів про складнощі, пов’язані з демаркацією кордонів у період становлення України як суб’єкта міжнародного права, особливості ведення перемовин із делегаціями різних країн. Особливий інтерес у студентів викликали перемовини з представниками Російської Федерації.

Друга сесія була присвячена теоретичним, протокольним моментам дипломатичної служби. Олена Ялова, очільниця відділу іноземних дипломатичних установ Департаменту державного протоколу МЗС України, консул України в республіці Сінгапур ввела студентів у курс реалій дипломатичної служби. Обговорювали практичні аспекти організації роботи консульської установи, оформлення віз, забезпечення захисту прав та інтересів фізичних і юридичних осіб за кордоном та питання безпеки. Мова також йшла і про дипломатичний документообіг, і про брошки канцлерки Німеччини Анґели Меркель, і про вплив національних традицій на протокольні норми. Роботодавці, викладачі, студенти долучилися до аналізу практичних аспектів сучасної дипломатії.

Проєкт видався надзвичайно корисним як для студентів та викладачів, так і для стейкхолдерів. Останні запропонували авторські курси, що містять елементи практики в державних установах. За дистанційної форми освіти — це справді реальні можливості. Подібні акції є нормою в ННІ міжнародних відносин історії та філософії. Вони сприяють мотивації студентів до здобуття професії, динаміці освітньої програми.

Директорка ННІ міжнародних відносин історії та філософії Наталка Земзюліна