Студенти 2 курсу спеціальності «Біологія» виготовили та розмістили поблизу навчального корпусу університету годівниці для птахів. Тепер вони регулярно їх підгодовують, адже важливо, щоб у холодний період птахи постійно мали доступний корм.

Про те, який корм краще використовувати, з яких матеріалів можна виготовити годівнички, журналістам «Суспільного» та «5 каналу» розповіли студентка Марія Король і директор ННІ природничих та аграрних наук, орнітолог Максим Гаврилюк.

За словами орнітолога, вберегти синиць та горобців можна, підгодовуючи їх із годівниць. Він додав, що пернаті звикають до людей та прилітають туди, де завжди є корм:

«Основна частина – це апельсин, шкірка апельсину. І багато людей думає, що птахам буде неприємний цей запах, але насправді, птахи не відчувають запахів, вони відчувають лише смак. Тому їм все одно з чого побудована годівничка».

Студентка-біологиня Марія Король щоранку насипає соняшникове насіння до кожної із семи годівничок, які розміщені на гілках сосен поблизу університету. Разом з однокурсниками вона розробила графік годування синиць:

«Насправді, відокремити їх можливо, якщо ви систематично за ними спостерігаєте, то звісно в нас є й імена, є й улюблениці наші, постійні клієнти, скажемо так, які постійно тут годуються, бо вони знають, що це надійно і тут перевірене місце».

Птахи звикають до того місця, де вони можуть знайти поживу, зазначив Максим Гаврилюк.

«Уявіть, морозний ранок, синиця пережила ніч холодну і їй відразу треба поповнити свої запаси. Вона, перш за все, летить до того місця, де її перед цим годували. Прилітає, а там нічого немає. І вона витрачає час на подальший пошук їжі, на інші місця годування, а це може для неї закінчитися дуже плачевно».

Детальніше у матеріалі «Суспільного»: