Сесія у розпалі, нервова система студентів — на межі зриву, а викладачі, незважаючи на свята і вихідні, вимагають якісних знань і виконання завдань.

Ми вирішили допомогти студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, тому поспілкувалися з різними викладачами на тему сесії. Науковці дали рекомендації щодо відмінного складання їхніх дисциплін, розповіли, що їх дратує у студентах, а що, навпаки, дуже подобається. Щоб отримати цінні знання, які безперечно допоможуть пройти випробування під назвою «сесія» без нервів і перескладань, отримати шматочок позитиву у вигляді щирих побажань від викладачів, — читайте матеріали рубрики «Готуємося до сесії: як отримати відмінно».

Свої «секрети» розкриває викладачка ННІ природничих та аграрних наук — кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри клітинної біології та методики викладання біологічних дисциплін Ірина Шмиголь.

Ірина Василівна каже, що не строга, а вимоглива. Студенти її бояться, але не всі.

Викладає «Біохімію», «Молекулярну біологію», «Геохімічне середовище і здоров’я людини», «Методику розв’язування задач з біології», «Методику навчання основ здоров’я». Два з цих предметів — «Біохімія» та «Молекулярна біологія» — на думку 90 % студентів, входять у п’ятірку найскладніших навчальних дисциплін.

Ірина Шмиголь вимагає від студентів дотримуватися таких правил:

1. Студент завжди повинен думати.

2. Студент нікому не довіряє: не слухає підказки, не списує, а на початку лабораторної роботи перевіряє на відповідність робоче місце.

3. Після студента на робочому місці має бути так, як було до його приходу.

Рекомендації, як отримати «відмінно» в Ірини Шмиголь:

1. Не відкладати навчання на останню ніч.

2. На «відмінно» скласти екзамен допоможуть олівець, папір і ластик, оскільки формули й хімізм процесів ОБОВ’ЯЗКОВО необхідно не один раз прописати, написане перевірити на помилки та проаналізувати, потім ще раз прописати, а можливо й не раз, і тільки тоді ви зможете зрозуміти та запам’ятати матеріал;

3. Пишіть шпаргалки, можете навіть взяти їх із собою для власного спокою, однак на екзамені не користуйтеся ними. Пам’ятайте, я все бачу й чую.

Ірина Василівна ніяких студентських обрядів для успішного складання іспитів не знає, проте зізнається, що в студентські роки шпаргалки писала:

«Шпаргалки писала, однак використати їх жодного разу не довелося!»

Важливо: Ірина Василівна поблажливіша до тих, хто вміє думати, розмірковувати, аналізувати, пояснювати:

«За принципом: студент щось недовчив, однак коли починаєш ставити йому додаткові запитання, він розмірковує, аналізує, пояснює, робить правильні висновки і тим самим відповідає на запитання білету».

Обережно! Найбільше викладачку злять у студентах лінощі, хитрощі та підлабузництво.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького