«Grafiati»— це сервіс автоматичного оформлення бібліографічних посилань і створення списків використаних джерел.

Мета сервісу — дозволити користувачам — студентам, аспірантами, школярам, науковцям та іншим авторам — якісно оформлювати списки джерел до власних праць, не витрачаючи часу на дослідження нюансів кожного конкретного стилю цитування.

Сьогодні сервіс «Grafiati» надає можливість генерувати бібліографічні посилання та створювати списки використаної літератури за українськими та міжнародними стандартами в найновіших редакціях: ДСТУ 8302:2015, ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 (ВАК), APA (7th ed.), MLA (8th ed.), Chicago (17th ed., notes and bibliography), Chicago (17th ed., author-date), Harvard. Створені матеріали доступні в особистому кабінеті користувача, де їх можна редагувати, коригувати, копіювати та експортувати.

Цитування за всіма згаданими стилями цілком пристосоване до конкретної мови й країни: генерування посилань відбувається за тією мовою яку користувач обере, тому можна автоматично оформити список посилань для подання своєї публікації до українського, англійського, французького, італійського, іспанського або польського журналу.

У межах розвитку та розширення списку своїх партнерів, сервіс Grafiati надає безоплатний доступ і Черкаському національному університету ім. Б. Хмельницького терміном до 30 квітня 2021 року!

У безоплатному варіанті доступна більшість основних функці сайту, зокрема:

  • оформлення всіх типів джерел у бібліографії за всіма стилями цитування (ДСТУ 8302:2015, ДСТУ ГОСТ 7.1:2006, APA, MLA, «Chicago», «Harvard» тощо);
  • сортування посилань за вимогами конкретного стилю;
  • внутрішньотекстові посилання;
  • автоматична транслітерація посилань за вимогами КМУ;
  • автоматичне скорочення за вимогами ДСТУ 3582:2013 тощо.

Для використання сервісу необхідно пройти просту реєстрацію на даній «сторінці» обравши пункт «Реєтрація для студентів та працівників університетів-партнерів». Наступним кроком буде введення унікального коду chnu16393, який присвоєно Черкаському національному університету ім. Б. Хмельницького.

Інстурукцію з використання ресурсу та інформаційний буклет надаємо у вигляді окремих документів: «буклет»«інструкція».

Відмінність від платного доступу полягає в тому, що в безоплатному варіанті користувач може мати лише 1 бібліографію, у межах якої може оформити до 20 посилань; також існує часовий ліміт дії бібліографії – 7 днів. Також в безоплатному варіанті недоступні деякі додаткові функції, наприклад, експорт бібліографії у форматі .docx та експорт на пошту, деякі види сортування тощо. Після закінчення 7 днів користувач може створити нову бібліографію замість поточної — у такому разі поточна видаляється.