Засідання Ради ректорів закладів вищої освіти, директорів закладів фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти Черкаської області відбулося у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Шляхи вирішення злободенних питань вищої освіти з керівниками закладів освіти обговорили голова облдержадміністрації Сергій Сергійчук, начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Ольга Чепка, директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Василь Стеценко та заступник начальника управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Олег Найдан.

Голова Ради ректорів, ректор ЧНУ Олександр Черевко окреслив основні проблеми, актуальні для всіх освітян Черкащини. За його словами, найбільшим викликом для закладів освіти сьогодні є пандемія. Викладачі вже здобули навички онлайн-освіти, але цього мало:

— На жаль, молоді люди з сільської місцевості не мають доступу до інтернету. Тому одна з перших проблем, яку треба вирішувати на державному рівні — це інтернетизація населених пунктів. Адже країна взяла курс на модернізацію й діджиталізацію.

Також Олександр Черевко звернув увагу присутніх на недостатнє фінансування гуртожитків, через що неможливий ремонт будівель та відповідне їх оснащення; складнощі тендерних процедур; потребу у відшкодуванні процедури акредитації з бюджету; можливість розширення переліку платних послуг, які можуть надавати ЗВО; медичне обслуговування.

Водночас ректор Черкаського національного запропонував владі підтримку з боку освітян для поліпшення інвестиційного клімату в області, зокрема, йшлося про створення інвестиційно-експертної ради, до якої увійдуть висококваліфіковані науковці з усіх сфер суспільної діяльності.

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Сергійчук насамперед привітав Раду ректорів, директорів із професійним святом:

— Молоді треба дати не тільки професійні знання, а й прищепити засади моралі й патріотизму. Адже без цього громадянина не буде, як і самої держави. Шана й подяка вам, дорогі освітяни! Майбутнє залежить від вас!

Також Сергій Сергійчук подякував голові Ради ректорів, директорів за порушені питання, адже, як кажуть, все зло в світі чиниться з мовчазної згоди байдужих людей.

— Нині гостро стоїть проблема фінансування закладів освіти, гідних заробітних плат та стипендій. Також невирішеним є питання якісної інфраструктури, зокрема інтернетизації населених пунктів. І цей перелік можна продовжити. Пропоную сформулювати низку пропозицій для внесення до Державного бюджету-2021, для вирішення на найвищому рівні, — зазначив очільник області.

Начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Ольга Чепка запропонувала стратегію розвитку професійної освіти Черкащини як інструменту успішного соціально-економічного розвитку регіону. Вона також проаналізувала виконання регіонального замовлення під час вступної кампанії-2020.

— Питання, що ми порушуємо, дуже серйозні, важливі для всієї України. Черкащина є ініціатором їх розв’язання на державному рівні. Сьогодні запускаються всі механізми, щоб відкрити доступ до якісної освіти, — наголосила Ольга Володимирівна.

Директор Департаменту регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Василь Стеценко поінформував про Стратегію розвитку Черкаської області 2021-2027 через призму соціально-гуманітарної сфери.

Перший проректор Черкаського національного Василь Мойсієнко доповів учасникам засідання про акредитацію освітніх програм як нову парадигму освіти.

Директор комунального навчального закладу фахової передвищої освіти «Корсунь-Шевченківський педагогічний фаховий коледж ім. Т. Г. Шевченка Черкаської обласної ради» Людмила Семененко акцентувала увагу на проблемах фінансування галузі, що потребують невідкладного нормативного врегулювання.

Директор багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області Станіслав Кошолап поділився досвідом організації дуальної форми навчання в системі професійної освіти.

Заступник начальника управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації Олег Найдан доповів про ситуацію з пандемією та наголосив на регламенті дій у разі виявлення хворих.

Проректор з навчальної роботи Черкаської медичної академії Ірина Радзієвська розповіла про досвід роботи у закладі освіти в умовах карантину.

На засіданні також обрали заступницю голови Ради ректорів закладів вищої освіти, директорів закладів фахової передвищої освіти. Нею стала директорка Корсунь-Шевченківського педагогічного фахового коледжу ім. Т. Г. Шевченка Людмила Семененко. Прийняли до свого складу голову Ради директорів закладів професійної та професійно-технічної освіти Черкаської області, директора Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти в області Станіслава Кошолапа (за його згодою). 

За підсумками роботи Ради було підготовлено постанову щодо вирішення обговорюваних проблем. У ній ідеться про виділення коштів на протиепідемічні заходи або законодавче врегулювання питання використання інших коштів на ці потреби; підвищення стипендій студентам; вирішення проблем інтернетизації населених пунктів та залучення до цього процесу керівників об’єднаних територіальних громад; підвищення тарифних розрядів кваліфікованих працівників до рівня мінімальної заробітної плати; виділення цільової субвенції на модернізацію матеріально-технічної бази закладів фахової передвищої та професійної освіти; розширення переліку платних послуг, які можуть надавати заклади освіти; протипожежна безпека; утримання гуртожитків тощо.

Олександр Черевко подякував усім доповідачам і учасникам та наголосив, що бачить позитивні зміни у сфері вищої освіти: сприяння Міністерства освіти і науки, взаємодія з обласною владою упевнюють його в тому, що проблеми будуть вирішуватися.

— Освітяни, поряд з іншими галузевими, творчими спілками є елітою області. Ми шануємо народних обранців, сприяємо їм і очікуємо такого ж ставлення до нас — професійних еліт. Разом ми сила і здатні відповідати на виклики сьогодення, — підсумував він.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького