18 квітня за сприяння ННІ міжнародних відносин, історії та філософії та «Українсько-польського науково-історичного центру» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся міжнародний студентський семінар «Щоденне життя молоді під час війни», який пройшов на базі Ягеллонського університету.

Ініціаторкою заходу виступила професорка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Ольга Морозова.

Близько 50 студентів та викладачів (стаціонарно та онлайн), зокрема й представники польських закладів-партнерів Черкаського національного дискутували на теми висвітлення реалій війни поза фронтом очима молоді. У дискусії взяли участь представники Ягеллонського університету (Історичного факультету та Факультету політології й міжнародних відносин), Університету ім. Адама Міцкевича в Познані (Історичного факультету), Університету імені Яна Длугоша в Ченстохові (Філологічно-історичного факультету та Інституту політичних наук та безпеки), Поморської академії в Слупську (Історичного факультету). Українську сторону представляли викладачі та студенти з Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького (ННІ міжнародних відносин, історії та філософії), Національного університету біоресурсів та природокористування України в Києві (Гуманітарно-педагогічний факультет), Полтавського державного аграрного університету, Чорноморського національного університету ім. Петра Могили в Миколаєві (Факультету політичних наук), Одеського національного морського університету, Національної академії мистецтв м. Києва.

Шановними гостями заходу були: професор Станіслав Срока, декан Історичного факультету Ягеллонського університету, професор Кшиштоф Заморський, професор кафедри історичної антропології та теорії історії Інституту Історії Ягеллонського унівреситету, Марта Курковська-Будзан, професорка кафедри історичної антропології та теорії історії Інституту історії Ягеллонського Університету, професор Марек Міколайчик, професор Інституту історії Університету ім. Адама Міцкевича в Познані, докторка Ельжбета Квєчінська, Інститут історії Варшавського університету, докторка Марчін Яжомбек, Інститут історії Ягеллонського університету, професорка Тамара Шаравара, проректорка з науково-педагогічної роботи й перспективного розвитку Полтавського державного аграрного університету, професор Олександр Шевчук, керівник кафедри міжнародних відносин та суспільних наук Національного університету біоресурсів та природокористування України, доцентка Ольга Гайдай, доцентка кафедри історії Чорноморського національного університету ім. Петра Могили/Варшавський університет, Вікторія Хвіст, доцентка кафедри міжнародних відносин та суспільних наук Національного університету біоресурсів та природокористування України.

Від ЧНУ участь у заході взяли представники кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ННІ міжнародних відносин, історії та філософії професорка Наталка Земзюліна, професор Євген Сінкевич, доцентки Ольга Морозова, Вікторія Кіреєва, Тетяна Терещенко, Світлана Гальченко, а також студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

Олег Качан, студент III курсу спеціальності «Історія та археологія» виступив з доповіддю «Початок війни: реакції, емоції, дії». Андрій Косов, студент III курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» висвітлював тему «Досвід волонтерської роботи студентів на початку широкомасштабного вторгнення». Владлен Павлов, студент І курсу спеціальності «Середня освіта (Історія)» окреслив питання «Про допомогу оборонцям і підтримку переселенців після широкомасштабного вторгнення». Тетяна Цап, студентка IV курсу спеціальності «Середня освіта (Історія)» представила просвітницькі та благодійні молодіжні проєкти під час війни». Про навчання та наукову роботу під час війни розповів Василь Лук’яниця, студент III курсу спеціальності «Історія та археологія». Богдан Нетудихатка, студент V курсу спеціальності «Публічна історія» представив наукову розвідку про «Роль міжнародної спільноти в організації допомоги Україні під час російсько-української війни».

Учасники заходу у своїх виступах порушили проблеми початку війни: реакції, емоції, дії, зміни образу життя: родина, місце проживання, зацікавлення, харчування, навчання, засоби до існування; особливості навчання під час війни: проблеми з організацією процесу освіти, доступом до інформації, інтернету, доступ до літератури, контакти з викладачами; волонтерство під час війни: суспільна діяльність молоді, участь викладачів, спільна діяльність університетського середовища; плани на майбутнє: повернення на Батьківщину, чи нове життя в нових реаліях, психологічні проблеми, спричинені війною та їх подолання; роль міжнародної спільноти в допомозі для України: військова, економічна, політична.

Присутні мали змогу перейнятися особистими історіями студентів та відчути той емоційний стан, який панував в душах молодих українців на початку війни та сьогодні. Польські студенти з інтересом слухали оповіді свої українських колег. Захід мав доволі емоційний відтінок та залишив слід в пам’яті кожного учасника.

Наприкінці заходу представники як польської, так і української сторони наголосили на важливості українсько-польської співпраці та необхідності надалі проводити подібні семінари. У підсумку модераторка дискусії Ольга Морозова зазначила, що російсько-українська війна зблизила українців і поляків, сприяла спростуванню наявних міфів і стереотипів українсько-польської минувшини, стимулювала до формування нового наративу українсько-польських відносин.

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії