Про розвиток студентського спорту на Черкащині доповів ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова Ради ректорів, директорів ЗВО Черкаської області Олександр Черевко учасникам Національного конгресу Спортивної студентської спілки України. Захід відбувся у Луцьку на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

У роботі Конгресу взяли участь президент Європейської спортивної студентської асоціації Адам Рочек, віце-президент Міжнародної федерації студентського спорту Маріан Димальський, заступник міністра освіти і науки, президент Української федерації учнівського спорту Роман Греба, голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, генеральний секретар Спортивної студентської спілки Вадим Стеценко, президент Спілки Євгеній Імас, ректори провідних українських вишів. 

Учасники й почесні гості говорили про місію фізичного виховання у закладах вищої освіти, яка має сприяти гармонійному розвитку особистості, активній громадянській позиції та національно-патріотичному вихованню, про залучення молоді до здорового способу життя, де саме рухова активність є генеруючим чинником.

Так, заступник Міністра освіти і науки, президент Української федерації учнівського спорту Роман Греба зазначив, що задля здоров’я студентів вишам слід створити умови, аби молодь щонайменше 150 хвилин протягом тижня витрачала на аеробну спрямованість та 60 хвилин — на силову спрямованість для основних груп м’язів.

Голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, генеральний секретар Спортивної студентської спілки Вадим Стеценко детально розповів про участь університетів України в цьогорічних Європейських спортивних іграх у Португалії та організацію й проведення ХIV Універсіади України 2018–2019 років. 

Євгеній Імас, президент Спілки, ректор Національного університету фізичного виховання і спорту України наголосив на необхідності модернізації системи фізичного виховання у вищих навчальних закладах.

За словами Олександра Черевка, спортивні досягнення студентів та викладачів Черкаського національного були відзначені на рівні Спортивної студентської спілки. Це є ще одним свідченням того, що Черкаський національний і, зокрема, навчально-науковий інститут фізичної культури, спорту та здоров’я є лідером спортивного життя Черкащини. Олександр Володимирович обмінявся з колегами досвідом організації спортивно-оздоровчої роботи та запросив членів Конгресу до Черкас.

Результатом роботи Конгресу стала резолюція, якою передбачено необхідність функціонування у вишах двох автономних систем: окремо фізичного виховання і окремо спорту. Кожна з них повинна мати своє організаційне, кадрове, методичне, наукове, фінансове та матеріально-технічне забезпечення. Йдеться також про створення Центру студентського спорту, який забезпечить умови для поєднання навчання та спортивної підготовки студентів, зокрема, до участі в універсіадах та студентських лігах України, чемпіонатах Європи та світу серед студентів. Це сприятиме популяризації діяльності закладів вищої освіти на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Нагадаємо, в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького навчаються і працюють 2 заслужені майстри спорту, 4 заслужені тренери України, 4 майстри спорту міжнародного класу, 27 майстрів спорту України. У 2018 році 59 студентів брали участь у спортивних міжнародних змаганнях, з них 26 осіб стали переможцями та призерами. 719 студентів брали участь у всеукраїнських та обласних спортивних змаганнях, 311 здобули в них перемоги та призові місця.

До складу національних збірних команд України зараховані 1 викладач та 28 студентів. Студенти ЧНУ Олександр Кобець, Ігор Бояркін та Дмитро Скапінцев у складі команди з баскетболу «Черкаські Мавпи» вибороли золоті нагороди Чемпіонату України 2018 року.

В XIII літній Універсіаді університет посів 12 місце із понад 130 ВНЗ України. У своїй категорії (II) серед 27 університетів з інститутами та факультетами фізичного виховання — 5 місце.

В XV обласній Універсіаді серед ВНЗ III-IV рівнів акредитації ЧНУ здобув перше місце.

Кращими спортсменами року стали: Щербатюк Роман, чемпіон світу, переможець Кубку світу з кікбоксингу; Олег Данілов, дворазовий срібний призер Кубка світу з армспорту; Олександр Кобець, бронзовий призер чемпіонату Європи з баскетболу (3х3); Віталій Каракай, чемпіон світу з гирьового хортингу; Анжела Мовчан, срібний призер Кубку світу з кікбоксингу; Кароліна Махно, чемпіонка Європи з боксу; Андрій Болобан, бронзовий призер чемпіонату Європи з боротьби самбо; Микола Кулик, срібний призер XXIII Дефлімпійських ігор із легкої атлетики, рекордсмен Європи з естафетного бігу 4х100; Віталій Новаковський, неодноразовий призер Чемпіонату України з велоспорту; Олександр Каракай, призер міжнародних змагань, учасник Всесвітньої Універсіади з фехтування; Діана Залевська, бронзовий призер чемпіонату Європи з фехтування.

У вересні 2017 року ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, голова Ради ректорів, директорів ЗВО Черкаської області Олександр Черевко очолив обласний підрозділ Всеукраїнської громадської організації «Спортивна студентська спілка».


Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

(За матеріалами  Спортивної студентської спілки України)