Випускниця Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Інна Лисина у  безоплатному розмовному клубі в Черкасах навчає всіх охочих  української мови.

Про це йдеться у матеріалі на сайті «Суспільне:Черкаси».  За словами заступниці міського голови Марини Гаркавої, позбутися суржику виявили бажання переселенці — гості міста.

На курси зареєструвалися п’ятеро, а прийшло удвічі більше. На першому занятті побувало Суспільне.

За словами вчительки Інни Лисиної, заняття у розмовному клубі нагадуватимуть швидше не навчання, а родинне спілкування:

— У нас велика кількість переселенців шукає україномовну спільноту для спілкування і їм важко, вони не впевнені у своїй українській мові. Буквально вчора один чоловік каже: «Я читати вмію, писати вмію, говорити не можу». Для того, щоб заговорити українською, її треба наслухатися, —  пояснила вчителька.

Мрія говорити українською була й у харків’янки Лариси Петіньової. Нині шкодує, що не зробила цього раніше:

 — Українську мову я ніколи не вивчала. До України  приїхала завершувати навчання у школі. Я із задоволенням ходила на уроки української мови і мені настільки подобалася ця милозвучна мова. А мрія знати у мене завжди жила, але мені здавалося, що я розмовляю настільки не гарно, що я не хотіла псувати цю мову.

Розмовний клуб розгорнули на базі Гуманітарного центру. На це, за словами заступниці міського голови Марини Гаркавої, був запит від самих переселенців:

— Ми спостерігали за тією кількістю літератури — української літератури, яку розбирають наші гості міста, спостерігали за тим, як вони намагаються говорити українською мовою, як вони хочуть розмовляти з нами однією мовою, тому і виникла така ідея.

У майбутньому, зазначила Марина Гаркава, знайдуть інше приміщення для занять, адже знати українську виявили бажання більше людей, ніж очікували.

Детальніше про це можна переглянути у сюжеті «Суспільне:Черкаси»:

 

 

Джерело: «Суспільне:Черкаси»