У межах співпраці кафедри фундаментальної медицини Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і ГО «Ротарі клуб Черкаси» (Голова Андранік Казарян) вимушено переміщені особи отримали гуманітарну допомогу.

Передріздвяні подарунки привезли Президент Ротарі клубу Черкаси Віктор Вовк та членкиня клубу і Правління громадського об’єднання Спілки Ротарі в Україні, професорка кафедри фундаментальної медицини Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, докторка медичних наук, гінеколог-онколог Ольга Палійчук. На зустрічі також були присутні директорка студмістечка Тетяна Кожемяко та завідувачка кафедри фундаментальної медицини Алевтина Рибалко.

60 вовняних зимових ковдр та корисну для жінок літературу: психологічний щоденник «День за днем: відновлення» та «Медичні рекомендації для жінок України, підготовлені з урахуванням воєнного стану» — отримали родини з дітками, які знайшли прихисток у гуртожитках ЧНУ.

З перших днів війни «Ротарі клуб Черкаси», який є частиною міжнародної мережі «Ротарі Інтернешнл» зі 117-річною історією благодійництва на користь громад у різних країнах світу, розпочав допомогу мешканцям та вимушеним під час війни гостям Черкаської області. Ротарійці працюють у межах великого проєкту надання гуманітарної міжнародної допомоги з подолання гуманітарної катастрофи, яка виникла через повномасштабне вторгнення росії в Україну. 67 Ротарі Клубів України щодня надають підтримку постраждалим та переселенцям. Посилено в цьому напрямі працює і «Ротарі клуб Черкаси».

— Багато місяців ми допомагаємо людям, які стали вимушеними гостями нашого міста. Партнери, наші друзі з-за кордону, а це Німеччина, Великобританія, США, Канада, Данія, від якої сьогодні ми передаємо допомогу, надають нам необхідні продукти, товари, медичні засоби. Маючи потужні зв’язки з партнерами за 25-річну історію, сьогодні наш вітчизняний місцевий «Ротарі клуб Черкаси» продовжує ще активніше співпрацювати з нашими закордонними партнерами та друзями-ротарійцями. Допомагає нам і ННЦ «Медичний інститут», студенти якого долучаються до наших проєктів разом із представниками студради університету.

До речі, серед студентів різних спеціальностей Черкаського національного є і члени студентського молодіжного «Ротаракт клубу Черкаси», над яким взяв шефство «Ротарі клуб Черкаси». Студенти допомагають вантажити гуманітарну допомогу, роздавати літературу для психологічного відновлення в Центрах гостинності міста, працюють разом із реабілітологами в лікарнях та передають такі необхідні пораненим на етапі реабілітації ортрези та інші витратні матеріали від ротарйців світу.

Сьогодні на зустрічі ми роздавали посібник «Для жінок». Разом зі мною над ним працювали ще два ротарійці, професори та завідуючі кафедр з Ужгородського медичного університету, Харківського медичного інституту, які також є членами Ротарі клубів у своїх містах. За ці півроку війни, упродовж яких ми поширювали посібник, він став у пригоді дуже багатьом жінкам ВПО. Там містяться рекомендації, як поводитися в складних ситуаціях, як діяти при переохолодженнях в укритті, у т.ч. коли жінка вагітна, прості поради — що робити, коли є така постійна багатомісячна стресова ситуація воєнного часу. Сподіваємося, що перед новим роком цим людям ми своєю допомогою трішки знову поліпшили настрій. Хоч і без світла, але зі щирим вітанням гостям нашого міста та з такими корисними різдвяними подарунками, — розповіла Ольга Палійчук.

Людмила Голубєва переїхала до Черкас із нині тимчасово окупованого Лисичанська, уже кілька місяців з сім’єю проживає в гуртожитку № 3 ЧНУ. За цей час син вступив до Черкаського національного, опановує фах програміста. Радіє такій увазі й підтримці з боку небайдужих до долі тих, кого війна вигнала з власних домівок.
— Мріялося по-іншому, але життя триває і нам тут подобається. Син тут знайшов нових знайомих, але продовжує спілкуватися онлайн і з лисичанськими друзями. Сьогодні прийшла на цю зустріч, щоб отримати допомогу. Вона може й не вирішить всіх проблем, але так приємно, що вона вчасна, — поділилася враженнями Людмила Голубєва.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького