Напередодні Різдва Христового за новоюліанським календарем на Університетскій площі відкрили різдвяний вертеп. Його освячення провів настоятель храму Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія отець Ігор Шемяков.

З цієї нагоди зібралася громада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та інші парафіяни храму. Завітали і маленькі переселенці, що мешкають у гуртожитках.

Усі вони першими у Черкасах отримали Вифлеємський Вогонь Миру. Вогонь запалений у Вифлеємі на місці народження Ісуса Христа і шириться символічною естафетою по всьому світу — до Європи та країн інших континентів. Це щорічна різдвяна скаутська акція, яку пластуни — українські скаути — привезли і до нашого міста. Далі Вогонь передадуть лікарням, школам, сиротинцям, державним установам і міській владі.

Передання вогню супроводжувалося пластунськими піснями та колядками. Їх виконали самі юні вихованці «Пласту» та дітки переселенців.

— Це історична подія, бо ми показуємо, як треба повертатися до своїх джерел. Весь християнський світ відзначатиме Різдво з 24 на 25 грудня. На жаль, радянська влада нав’язала українцям багато чужих і незрозумілих традицій. Але правда перемагає. І саме Православна Церква України благословляє цей рух до істини, свободи і перемоги.

Біля університетського храму сьогодні лунали колядки 1938 року про боротьбу українців з більшовицькою навалою. Колядували з нами і дітки переселенців, яких у 2022 році російські «визволителі» залишили  без домівок. Вірю, що кожен поніс у душі часточку Вогню Миру. Вітаю всіх із прийдешнім Різдвом! І нехай Вифлеємська зірка світить тільки на добро, на щастя і на перемогу! — зазначив ректор Черкаського національного Олександр Черевко.

А отець Ігор запросив усіх на різдвяні богослужіння, які відбудуться у суботу, 24 грудня, та в неділю, 25 грудня. Після служби Божої пластуни покажуть парафіянам різдвяну виставу — вертеп. Також можна буде запалити свічку від Вифлеємського Вогню.

Більше у сюжеті ТРК  «Ільдана»:

 

Про подію також інформує «Суспільне: Черкаси»

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького