Завідувач кафедри педагогіки і психології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Інна Лук’янець взяла участь у круглому столі «Правове регулювання психологічної допомоги в Україні: стратегія європейської та загальносвітової інтеграції», що проходив за ініціативи комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

Деструктивні наслідки військових конфліктів у країні призводять до погіршення психічного здоров’я учасників АТО та їхніх сімей. Тому виникає нагальна потреба у психологічній реабілітації та супроводі цієї категорії громадян. Саме ці чинники визначили актуальність теми та необхідність проведення такого заходу. 

Модератором круглого столу булла народний депутат України Оксана Білозір. Відкривала захід перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. У своєму зверненні до психологів України вона наголосила, що постійно працює з військовополоненими, їхніми родинами, з людьми з окупованих територій, і знає, які вони мають психологічні проблеми.

За словами Віце-Спікера, ці люди дуже важко зізнаються в насиллі над ними. Власне, цей факт описували ще історики і психологи після Другої Світової війни. Важливий також гендерний аспект у психології. Військовополонені, як і учасники АТО, не бажають працювати з жінками-психологами. Це свідчить про те, що і військова, і звичайна психологія потребують чоловіків-психологів.

Президент Європейської федерації психологічних асоціацій Тельмо Моуріньо Баптіста розповів про методи роботи над подоланням психологічних наслідків військових конфліктів, які використовують психологи країн Євросоюзу.

Учасники круглого столу обговорили також психологічні проблеми, які виникають у дітей із зони бойових дій та «сірої» зони.

Психологи та урядовці вирішували, за яким принципом визначати пріоритетність психологічної допомоги, як зробити її доступною. Йшлося також про важливість поширення психологічних знань серед населення.

Підготував матеріал старший викладач кафедри педагогіки і психології Олександр Свириденко