Виконавчий комітет Міжнародної федерації пауерліфтингу ухвалив рішення про застосування нової математичної формули, повідомляє відділення НОК України в Черкаській області.
За цією формулою визначаються найкращі атлети через переведення змагальних (абсолютних) результатів в умовні одиниці для порівняння їх у загальному заліку серед усіх учасників змагань без поділу на вагові категорії. Розробили цей проєкт черкаські науковці. Важливо, що саме у такий спосіб визначаються переможці і призери Всесвітніх ігор, які для пауерліфтерів є найважливішими змаганнями чотириріччя.

Новою формулою IPF визнаний продукт, розроблений командою фахівців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, до складу якої увійшли: завідувач кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем, доктор філософії Борис Онищенко, професор кафедри спортивних дисциплін, доктор філософії Анатолій Стеценко та Олександр Копаєв, який тривалий час працював на кафедрі програмного забезпечення автоматизованих систем. Долучався до роботи також викладач цієї кафедри, доктор філософії Віталій Гук.

— Можу з упевненістю стверджувати, що то був по-справжньому титанічний пошук наукового рішення проблеми. Ми знаходили та вивчали раритетні джерела інформації, дискутували, сумнівалися й розчаровувалися. Але ми витримали, і завдяки, перш за все, високотехнологічному статистичному аналізу десятків тисяч даних, результат нашої діяльності виявився успішним, —  відзначає один із розробників Анатолій Стеценко.

За його словами, з того моменту, коли вперше актуальним стало визначення найсильнішої людини з нівелюванням маси її тіла  це залишається досить складною проблемою, яку фахівці намагаються розв’язати майже сторіччя. Розрахунки велися за різними методиками, і, як правило, такі формули або коефіцієнти називалися іменем автора, найбільш відомими серед яких є: Hoffman, Sinclair, O’Carroll, Schwartz, Malone, Siff, Wilks, Glossbrenner, Reshel. Однак, час від часу попередні спроби знайти справедливу формулу визнавалися необ’єктивними, і на заміну їм приходили нові.

У важкій атлетиці також триває пошук оптимальної методики визначення відносно найсильнішого атлета. І після багаторічного застосування Sinclair Coefficient, у 2019 році з’явився калькулятор Robi Points.

Тривалий час (1997-2018 рр.) пауерліфтери, які змагаються під егідою IPF, користувалися формулою австралійця Robert Wilks. Але пізніше з’ясувалося, що й вона також має серйозні недоліки. І коли постало питання про її заміну, розгорнулася досить гостра конкуренція між різними проєктами. Спочатку керівництво IPF віддало перевагу формулі, яку запропонував американець Joe Marksteiner. Однак ця формула мала серйозні методологічні помилки і тому некоректно визначала переможців. Виконавчий комітет IPF на чолі з президентом Gaston Parage досить оперативно зреагував на таку невідповідність. Нарешті була затверджена нова формула, яка отримала назву IPF GL Formula — формула черкаських науковців.

— За свій винахід не отримали жодного євро, — ділиться Анатолій Стеценко.  Проте важливішим, як на мене, є те, що ми вчергове довели і всьому світу, і перш за все собі, що українці можуть і мають бути конкурентоспроможними в різних галузях. Додатково нас надихали і стимулювали українські спортсмени-пауерліфтери, які є найсильнішими в світі. Таким чином, наша історія є прикладом того, що спільні проєкти однодумців із різних галузей за великим бажанням є досяжними для успішної реалізації на найвищому рівні.