Карантин в Україні триватиме щонайменше до 11 травня. І навіть, якщо вірити найоптимістичнішим прогнозам, і з середини наступного місяця Уряд пустить у дію свій план виходу із карантину з поступовим послабленням обмежень для бізнесу, економіка країни уже зазнала значних втрат.

Чи не найбільше постраждала сфера послуг, особливо ті малі підприємці, які не мали змогу перейти в онлайн-формат. Щодо цієї проблеми інтернет-видання «Вичерпно» взяли коментар у доктора економічних наук, професора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Євгена Кирилюка (ННІ економіки і права). 

За його словами, якщо хочеш стимулювати економіку, то влий в економіку гроші. Щоб бізнес в Україні розвивався, слід знизити ставки по кредитах. І не для певних видів бізнесу, а для всіх.

— Якщо у США ставка рефінансування знижена до 0,025%, то в Україні хоч Нацбанк і знизив ставку рефінансування до 8%, проте насправді кредити надаються під 20 і більше відсотків, — відзначає науковець та додає: — Ми бачимо, що для певних видів бізнесу Уряд зробив виняток у вигляді ставки від 5 до 9%. Але треба розуміти: якщо для когось робиться виняток і чиновник буде вирішувати, кому давати, кому — ні, це продукуватиме корупцію. Всі повинні мати доступ до дешевих грошей. Але, на жаль, у нас так не роблять, ніхто не роздає гарантованого доходу. Згідно з різними статистиками, у людей вистачить грошей на місяць-два.

Загалом, на думку доктора економічних наук, ситуація в країні склалася досить критична. При умові однієї хвилі пандемії падіння ВВП буде на рівні 5-7%, а якщо буде й друга хвиля, яка, цілком імовірно, може припасти на вересень-жовтень 2020 року,  то падіння ВВП складатиме 7-10%.

— Якщо нас таки накриє друга хвиля пандемії, то до травня-квітня 2021 року у нас буде ще така ситуація. Світ із таким не стикався з часів великої депресії. Наразі розвинені країни вдаються до низки заходів, бо у них є «фінансова подушка». США, Японія та інші країни дають своїм громадянам гарантований дохід, вони отримують свою умовну тисячу доларів, значить є якийсь попит, бізнес потроху може розвиватися. Комусь дають безкоштовні кредити, бізнес отримує певні компенсації і так далі. В Україні такої «фінансової подушки» немає. Тому по нас і таких же країнах криза вдарить найсильніше, — прокоментував професор Євген Кирилюк.

Якщо розглядати сектори економіки, то найменше, якщо можна так сказати, постраждали ті громадяни, які отримують гарантований дохід від держави. Умовно кажучи, це викладачі, вчителі, пенсіонери і так далі. Найбільш критична ситуація склалася у тих людей, які працювали в «тіні», тобто отримували заробітну плату в конвертах. А таких людей дуже багато. І вони опинилися в такій ситуації, що й у службі зайнятості їм не нарахують виплати, бо вони офіційно не працювали, і ніхто їм не може гарантувати отримання доходу. У непростій ситуації опинилися й ті, хто займався овочівництвом, вирощував городину. Через закриті ринки вони не мають куди збувати свою продукцію. Щоправда, частина з них перейшла в онлайн-формат і зайнялася торгівлею в мережі Інтернет.

— Наразі багато представників бізнесу зупинили діяльність і не всі можуть перейти в онлайн-формат. Ті ж перукарні, як не крути, а через Інтернет вас не підстрижуть, — коментує Євген Миколайович.

Водночас економіст схвально сприймає кроки Уряду щодо послаблення умов карантину для деяких категорій бізнесу. Зокрема, на його думку, цілком можна дозволити працювати ринкам на відкритому повітрі з дотриманням норм безпеки.

Інтернет-видання «Вичерпно»