Студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького доєдналися до заходу «Жінки та інтелектуальна власність: каталізатор інновацій і творчості».

Захід проходив 26 квітня до Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023, за участю студентів і викладачів шести відомих українських університетів у рамках проєкту IP Connecting Students, який реалізує IP офіс.

З вітальним словом виступила очільниця УКРНОІВІ, докторка юридичних наук, професорка, академік Національної академії правових наук України Олена Орлюк:

«Інтелект, творчість, винахідництво, креатив, розвиток — це все саме про майбутнє України і про те, наскільки ми сьогодні професійно можемо забезпечувати цю сферу та наскільки можемо бути ініціаторами і підтримувати власні розробки, вміти їх комерціалізувати, захищати, адже від цього насамперед залежить інноваційне майбутнє України і те, яку державу ми хочемо бачити в майбутньому.

Дуже важливо направляти спільні зусилля на те, щоб захищались права інтелектуальної власності та популяризувалася вся сфера інтелектуальної власності. Адже від цього  залежить наскільки ми з вами будемо, як нація, розвиватися.  Це питання не конкуренції, а єднання, адже Україна вже показала, як вміє об'єднуватися задля спільного майбутнього, на яке ми як талановита та сильна нація неодмінно заслуговуємо.

Тематика року, обрана Всесвітньою організацією інтелектуальної власності про жінок-винахідниць, є дуже близькою для нас. Адже  в Україні завжди існувала культура жінки - берегині, бо  жіноча творчість, дійсно, є справжньою  рушійною силою розвитку суспільства».

Вдячні за активність всім учасникам заходу: студентам та представникам  Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Західноукраїнського національного університету, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Національного університету «Чернігівська політехніка», Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівського національного університету природокористування.

Разом зі спікерами заходу, начальницею Департаменту «Академія інтелектуальної власності» УКРНОІВІ, докторкою юридичних наук, доценткою Ольгою Кулініч та професіоналом з інтелектуальної власності першої категорії Департаменту «Академія інтелектуальної власності» УКРНОІВІ,  кандидаткою юридичних наук, доценткою Ольгою Крондою обговорили актуальність та важливість інтелектуальної власності для сфери розвитку економіки України,  а також окреслили низку проблем. Це роль інструментів сфери інтелектуальної власності для побудови та охорони бренду відомих жінок — представниць сфери креативних індустрій; норми суспільної моралі, патріотичну тематику та символи війни, а також виклики і  перспективи правової охорони позначень воєнних часів та їх реєстрації як торговельної марки;

Ольга Кулініч зазначила:

«Інструменти сфери інтелектуальної власності відіграють важливу роль у побудові та охороні власного бренду, адже вони надають можливість комерціалізувати власні атрибути особистості та забезпечити індивідуалізацію в обраній сфері діяльності. Це дозволяє жінкам-творцям сприяти масштабуванню своєї діяльності та посилити репутацію в сфері креативності та бізнесу».

Своєю чергою Ольга Кронда підкреслила, що правова охорона позначень воєнного часу та їх реєстрації як торговельної марки  не повинна перешкоджати збереженню почуття суспільної моралі під час війни. На сьогоднішній день подають на реєстрацію позначення, які можуть бути безцінними з точки зору брендингу та маркетингу, проте вони не є припустимими з точки зору суспільної моралі.

«Ми повинні проявляти повагу і співчуття до тих, хто боронить нашу країну, кого безпосередньо зачіпає війна та не дозволяти спекулювати бізнесу темою війни.  Необхідно забезпечувати належний баланс між захистом інтелектуальної власності та захистом суспільних інтересів» — зазначила представниця IP офісу.

Учасники також намітили заходи у межах Всеукраїнської просвітницької кампанії до Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023 року.

 Довідково:

Всеукраїнська просвітницька кампанія до Міжнародного дня інтелектуальної власності реалізується Департаментом “Академія інтелектуальної власності” та Департаментом розвитку інноваційного та креативного секторів IP офісу спільно з Науково-освітнім центром з інтелектуальної власності та Кафедрою інтелектуальної власності та інформаційного права інституту права КНУ.

Джерело: ІР офіс