Відкрита лекція, присвячена Міжнародному дню інтелектуальної власності «Місія цифрового мистецтва у підтримці України на шляху до перемоги», відбулась у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Спікеркою на зустрічі була докторка юридичних наук, професорка кафедри інтелектуальної власності та інформаційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Кулініч. Взяти участь у цьому науково-просвітницькому онлайн-заході мали змогу всі охочі студенти, аспіранти й науковці.

Лекторка розкрила сутність цифрової реальності та інших технологій, розповіла про елементи метавсесвіту та їхні особливості.

У ході розмови вона наголосила на тому, що саме пандемія допомогла розвитку цифрового мистецтва: 

— Пандемія стала каталізатором для переходу світу в цифровий простір.Тому завдяки віртуальним галереям та музеям твори мистецтва з усього світу, які до цього часу не були доступні, стали такими абсолютно всім і кожному.

Ольга Кулініч виокремила позитивну просвітницьку та інформаційну рису диджиталізації (цифрові трансформації суспільства та економіки) й розвитку нових технологій, а також можливість без обмежень кожної людини приєднатися до великого мистецтва, творів культури.

В обговоренні йшла мова й про закон України, що регулює цифрові активи відносно їх використання, який дозволив уже на початку 2022 року та з початком війни залучати до України цифрові гроші — криптовалюту.

Більшу частину лекції говорили про NFT — цифрові твори для продажу, які створюються на спеціальних платформах, та правовий і комерційний аспект такої діяльності.

Слухачі змогли дізнатися, що наразі Україна намагається пробитися у світ NFT, а основними моментами, пов’язаними саме з місією цифрових творів сьогодення, є благодійність та допомога.

— Українські колекції повинні показувати душу та силу духу нашого народу, — додала спікерка до слів про важливість сьогодні саме концепції NFT – ідеї, яка вкладається в колекцію.

NFT допомагає залучити кошти на необхідні проєкти під час війни та створити цифрову колекцію пам’яті, яка підкріплює всі події сьогодення в Україні. Такі твори мають історичне значення та історичну пам’ятку про ці події. А кошти з благодійних проєктів ідуть на допомогу військовим ЗСУ та дітям, які постраждали від війни.

— Мистецтво зараз виконує функцію артоборони та артпідтримки України під час війни, — зазначила Ольга Кулініч.

У кінці обговорення лекторка зробила висновки, що NFT —  це не далеке майбутнє, це те, що є вже зараз і близьке до нас.

Вікторія Дирко, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій