Експерт Центру аналітичних досліджень «Прагма», викладач ННІ економіки і права, професор Євгеній Кирилюк висловив свою точку зору щодо економічної ситуації, на яку вплинув карантин.

«Що чекає на економіку в майбутньому та чим черкащанам загрожують карантинні обмеження» — під такою назвою опублікувало статтю інтернет-видання «Про Все».


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

За словами професора, на Черкащині досить поширена категорія громадян  працівників, яким віддають заробітну плату «в конвертах». Вони постраждають найбільше, оскільки відсутність робочого місця та підтримки держави позбавляє їх можливості мінімального доходу.

 Держпрацівники найбільш економічно захищені. Робота більшості зараз полягає в дистанційній зайнятості, тож умови їхньої праці збережені. Є ще категорія людей, які працюють на приватних підприємствах офіційно. Вони так само економічно захищені, оскільки постановою Кабміну їм гарантоване збереження заробітної плати до 80%,  пояснює економіст. 

Останньою умовною категорією є приватні підприємці, які працювали на нині закритих ринках  люди з присадибними ділянками, які продають овочі чи побутові предмети. Через нововведення вони або позбавлені доходів узагалі, або ж ті зменшилися до мінімуму.

У розвинених країнах людям виплачують безумовний щомісячний дохід

 Якщо подивитися на досвід розвинених країн, то уряди виділяють величезні кошти на підтримку доходів громадян і підприємців. Це виражається в тому, що людям виплачують щомісячний безумовний дохід  1000 доларів на дорослого, 500  на дитину,  розповідає економіст.

Однак в Україні для підприємців відмінили плату ЄСВ (єдиного соціального внеску), а рішення стосовно податку на прибуток не має кінцевого рішення  можливо, його просто відтермінували. Хоча, за словами професора, у розвинених країнах ці податки громадяни мають право не сплачувати. 

Прогнози Євгенія Кирилюка стосовно фінансової картини країни невтішні, однак конкретно для кожної категорії він не може нічого визначити. Причина  у невідомих термінах завершення карантину.

Падіння ВВП буде таким, як опісля окупації Криму

 Якби економісти знали точний прогноз медиків, коли закінчиться спалах коронавірусної інфекції, то можна було б щось розповідати про фінансові наслідки для кожної категорії окремо. А так фахівці вимушені керуватися лише загальними висновками,  пояснює експерт.

За словами Євгенія Кирилюка, прогнози більш, ніж невтішні  падіння ВВП в Україні становитиме від 7 до 10%. 

 Це насправді колосальна сума. Такий рівень падіння зараз у США, наприклад. У нас же падіння ВВП було таким у 2014-15-му роках, коли значну частину території України окупувала Росія. Наслідки цього зниження будуть такими ж серйозними, бо спричинять низку проблем на загальнодержавному економічному рівні,  пояснює професор. 

Найперше, на чому це позначиться  на державному бюджеті, оскільки буде брак надходження коштів. Через це  недофінансування важливих сфер життя, серед яких може опинитися медицина чи освіта. Пенсії, відповідно, через це також не підвищаться, оскільки не вистачатиме коштів. Доведеться брати великі запозичення з-за кордону.

Уряд буде змушений обирати між здоров'ям громадян і стійкістю економіки

Як наслідок цього, професор прогнозує зниження курсу гривні та зміну курсу валюти. Рівень інфляції зростатиме, разом із нею  відсоткова ставка кредиту, що означає меншу зацікавленість підприємців в інвестиціях. Із іншого боку уряд країни змушений обирати між стійкістю економіки та збереженням здоров'я і життя українців. На думку Євгенія Кирилюка, людиноцентристська позиція є правильною в сучасних умовах.

Однак черкащани, яких ми опитали, мають різні фінансові можливості. І деякі з них стверджують: проблеми з фінансами не лише очікувані — вони розпочалися майже відразу після нововведень, спрямованих на протидію коронавірусу в Черкасах. 

З повною версією статті можна ознайомитися на сайті «Про Все».