У Черкаському художньому музеї відкриласявелика виставка «Витинанки», присвячена 70-річчю заслуженого художника України, митця, скульптора-монументаліста, основоположника мистецтва витинанки Миколи Теліженка.

За своє довге творче життя Микола Матвійович реалізував себе в графіці, геральдиці, різьбленні, монументальному живописі, скульптурній пластиці. Заслужений художник України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Він здійснив справжній прорив у розвитку витинанки, піднявши її від хатнього рукомесла до образотворчої монументальності.

Виставка «Витинанки» представила серії робіт на різні теми: «Плетене Подніпров'я», «Трипілля», «Велесові перевесла», «Майдан», «Війна на Донбасі», за мотивами творів Тараса Шевченка та багато інших.

Привітати його зібралися представники влади, митці, освітяни і просто шанувальники його творчості.

Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко вручив ювілярові нагрудний знак «Почесна відзнака ректора».

— Різножанрова творчість Миколи Теліженка — це буквар знань для молоді. І ми на ній вчимося і вчимо студентів. Його роботи надихають на добрі справи. Тож бажаю ювілярові ще творити і творити, — сказав Олександр Володимирович і додав: — Завжди пишаюся тим, що ми земляки, що обоє родом зі Звенигородщини, що реалізували спільно багато проєктів. Микола Матвійович береться за все і робить краще за всіх. У багатьох куточках Черкащини й України ми зустрічаємо його роботи. І всі вони промовляють до нас словами: «Я люблю Україну. Україна для мене понад усе!»

Ювіляра привітали також професори ЧНУ ім. Б. Хмельницького — народний художник Іван Бондар, очільник Черкаського обласного об’єднання Спілки письменників України Володимир Поліщук, викладачі, випускники й студенти університету.

Гості також оглянули роботи Миколи Теліженка, кожна з яких унікальна, вражає проникненням у сутнісні основи буття українського народу.

Виставка експонуватиметься у Черкаському художньому музеї протягом місяця. Відвідати її можна безкоштовно. 

 

 

Авторка тексту: студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Альона Гончар
Фото: Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького