Акція з охорони підсніжника складчастого в лісовому урочищі Холодний Яр у 2021 році підійшла до завершення. Тож можна підбити деякі підсумки.

2021 рік став ювілейним — двадцятим за ліком, протягом яких студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького здійснюють охорону унікальної популяції підсніжника складчастого. Нагадаємо, що цю рослину занесено до Червоної книги України. Вона зростає в Криму, а в континентальній частині країни єдина популяція існує в Холодному Яру на Черкащині, тому потребує особливої уваги.

Цього року охорона первоцвітів тривала з середини березня до середини квітня. У ній взяли участь понад 40 студентів, викладачів та випускників ННІ природничих та аграрних наук. На волонтерських засадах вони здійснювали патрулювання основних місць зростання підсніжника, проводили просвітницьку та роз’яснювальну роботу. В охороні підсніжників у Холодному Яру волонтерам ЧНУ допомагали працівники державного підприємства «Кам’янське лісове господарство», Національної поліції, Державної екологічної інспекції Центрального округу, Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» (Богдан Легоняк) та інші небайдужі. Цьогоріч за ініціативи групи волонтерів було виготовлено та встановлено біля заказника «Білосніжний» інформаційні стенди про підсніжник складчастий та правила поведінки для туристів.

Багаторічна діяльність охоронців первоцвітів дається взнаки: площа зростання підсніжників щороку збільшується і це — головний результат.

За оцінками волонтерів, на квітування підсніжників у Холодному Яру в 2021 році завітали близько 15 тисяч людей. Найбільш масовими днями відвідування місць зростання цих рослин були вихідні 27-28 березня, коли щодня лише до заказнику «Білосніжний» приходило по 2-3 тисячі людей помилуватися цим незабутнім явищем. Галявини квітуючих підсніжників стали справжнім туристичним брендом Черкащини — нині вони не менш популярні, ніж дуб Максима Залізняка та історико-культурні об’єкти Холодного Яру. Подивитися на квітування підсніжників приїжджають не тільки жителі Черкаської області. Протягом останніх років масовими стали організовані екскурсії з різних куточків України: ми зустрічали групи з Києва, Харкова, Сум, Дніпра, Кропивницького, Одеси, Кривого Рогу та багатьох інших міст України.

Для усіх відвідувачів Холодного Яру масове квітування підсніжника подарувало незабутні хвилини спілкування з природою. Але така кількість туристів окреслила нові проблеми збереження цієї унікальної популяції рослин.

Підсніжники є дуже вразливими не тільки до зривання і викопування цибулин. Нині велику загрозу також становить витоптування ґрунту та погіршення умов існування цих рослин. Тож, у подальшому потрібно ефективно регулювати рекреаційне навантаження у місцях зростання підсніжників задля збереження їхньої популяції.

Друга велика проблема — лісове урочище Холодний Яр абсолютно не пристосоване до такого потоку туристів. Поблизу Мотрониного монастиря не облаштовані місця для паркування автомобілів, відсутні туалети та інша інфраструктура. Тому ми звернулися з відповідним листом до департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА з пропозиціями щодо розвитку туристичної інфраструктури Холодного Яру. Однак, очевидно, що найбільш дієвим вирішенням проблеми збереження природної, культурної спадщини Холодного Яру та розвитку туризму має стати створення Національного природного парку «Холодний Яр».

Акцію з охорони підсніжників активно висвітлювали засоби масової інформації. Деякі відеосюжети можна переглянути за посиланням.

Надзвичайно приємно, що кожного року державні органи влади, меценати та звичайні небайдужі допомагають в організації волонтерських виїздів охоронців підсніжників. Відчутну фінансову та організаційну допомогу у проведенні акції цього року надали: Черкаське обласне управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА (Олена Звягінцева), ДП «Кам’янське лісове господарство» (Віталій Верес), ректорат та профспілковий комітет Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького (Олександр Черевко та Ігор Погрібний), а також чимало інших установ, організацій та людей, які своїм внеском підтримали акцію. Серед них — АЗК «Перон», Клуб активного та екологічного туризму «Добре поїхали», Галина Гаврилюк, Тимофій Десятов, туристи-відвідувачі (серед них — Анастасія, група з Черкас, група з Києва та ін.) та багато інших.

Учасники акції щиро дякують усім, хто підтримав нас матеріально та морально. Разом зроблено важливу справу, підсніжники і надалі будуть радувати око тисяч відвідувачів Холодного Яру!

 

Максим Гаврилюк, Олександр Спрягайло, Олександр Ілюха, ННІ природничих та аграрних наук