11 березня в ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулися заняття хіміко-біологічної школи.

Викладачі університету для понад 20 учнів 9-11 класів провели два заняття — з хімії та ботаніки. Заняття з хімії проводив кандидат хімічних наук, доцент Олександр Шевченко спільно із лаборанткою Людмилою Гвоздик. Школярі познайомилися з процесами адсорбції етанової кислоти на активованому тваринному вугіллі, вчились працювати з лабораторним обладнанням та проводити відповідні розрахунки. Адсорбція має велике значення в побуті та промисловості. Багато процесів очищення, виокремлення та розділення речовин, техніки напівпровідників, медицини, будівництва, оборонної галузі, криміналістики, захисту довкілля ґрунтуються на використанні цього явища. Тому учні з цікавістю проводили дослідження фізичної адсорбції етанової кислоти на поверхні твердого адсорбенту та розрахували величину адсорбції.

Заняття з ботаніки на тему – «Водорості водойм України» провела кандидатка біологічних наук, доцентка Вікторія Осипенко спільно із лаборанткою Юлією Компанієць. Учні розглянули особливості будови та життєдіяльності найбільш розповсюджених представників, які належать до відділів зелені та діатомові водорості. Вчилися працювати зі світловим мікроскопом, власноруч виготовляли тимчасові мікропрепарати, розглядали постійні мікропрепарати та гербарій, прослухали добірку цікавих новин та подивилися відеоролик про практичне значення водоростей.

Нагадуємо, що заняття хіміко-біологічної школи проходять щосуботи. Чекаємо учнів 9-11 класів на 10:00 за адресою: м. Черкаси, бульв. Шевченка, 81, навчальний корпус №1, 6-й поверх, каб. 626.

Для тих, хто ще не зареєструвався, просимо заповнити форму: http://surl.li/ewbrt

Тел. для довідок: (0472) 37 15 51

ННІ природничих та аграрних наук