bgb
 
 
 
 
 

Студенти-першокурсники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького під час освітніх екскурсій відвідали «Музей університетської книги» в науковій бібліотеці імені Михайла Максимовича.

Здобувачі освіти ННІ української філології та соціальних комунікацій отримали багато цікавої та корисної інформації.

Майбутні медійники кафедри журналістики, реклами та PR-технологій досліджували книжковий фонд, дізнавалися про доступ до електронних джерел, а також отримати корисні поради щодо пошуку та використання інформації для навчальних робіт. Під час екскурсії працівники бібліотеки розповіли про сучасні технології, які використовують для оцифрування літератури, і про те, як можна віддалено користуватися бібліотечними послугами. Студенти висловили захоплення широкими можливостями, які надає бібліотека, і планують активно використовувати її ресурси у своїй подальшій освітній діяльності.

— Захід був корисний, оскільки у своїй професії ми маємо завжди працювати з перевіреними та надійними джерелами. Завдяки цьому візиту я краще розумію, як ефективно використовувати ресурси бібліотеки для навчання, — поділилася враженнями Анастасія Мартенко, студентка-видавчиня.

Важливим аспектом було ознайомлення з великою кількістю фахових видань, які зберігаються у фондах бібліотеки.

— Університетська книгозбірня – той освітній простір, із яким першокурсники мають ознайомитися з перших днів навчання. Це ще й чудова нагода, коли вимикають світло, знайти необхідну літературу, щоб підготуватися до пар, – зазначила Людмила Солодка, кураторка 1 курсу.

Ознайомче відвідування бібліотеки першокурсниками є традиційним. Цей візит став важливим кроком на шляху до підвищення рівня академічної підготовки молоді та розвитку навичок критичного мислення.

Книжноісторичний лекторій для студентів-першокурсників, здобувачів спеціальностей «Філологія (українська мова і література)», «Філологія (прикладна лінгвістика)», вочевиднив проблемні питання сьогодення — наявністю численних соціальних мережах із сумнівним контентом, які впливають на свідомість українців, і вихолощують атланта науки й виховання — її величність книгу.

—  Потреба у вивченні культурної історичної спадщини, зокрема в акценті на популяризацію книги — стрижня у ствердженні та усвідомленості своєї ідентичності, самобутності, диктується наративом сьогодення: «Усе минає, а слово залишається. Залишається і несе крізь віки голос людської душі». До книги треба відноситись як до життя. Її треба читати власними очима, — резюмувала Галина Кочерга доцентка кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики.

Доцентка кафедри української літератури та компаративістики Ганна Клименко-Синьоок зауважила:

— Директор бібліотеки Григорій Голиш відкрив першокурсницям-філологиням давній, таємничий, глибинний світ книги від основ до сьогодення, наголосивши, що паперова книга завше матиме цінність, буде нездоланною суперницею гаджету.

Першокурсників ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» особливо зацікавила історія становлення та розвитку бібліотеки.

Студенти з цікавістю оглянули тематичні зони експозиційної зали музею.

Розповідь директора була захопливою і пізнавальною, а експонати музею викликали неабиякий інтерес у студентів.

Студенти 1 курсу кафедри початкової освіти ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва вперше відвідали справжню скарбницю нашого університету, яка налічує понад 800 тис. документів.

Для першокурсників провели вітальну екскурсію, де розповіли, як про історію самої бібліотеки, так і про виникнення письма та перші друковані книги. Продемонстрували широку базу знакових експонатів, що стосуються не тільки книгарства, а й української культури в цілому.

Під час екскурсії студенти спеціальності 012 «Дошкільна освіта» отримали детальну інформацію про діяльність структурних підрозділів бібліотеки, особливості роботи в залі каталогів та ознайомилися з режимом роботи закладу.

— Це був унікальний досвід, який допоміг студентам глибше зрозуміти важливість бібліотечних ресурсів для наукової діяльності та освітнього процесу, — поділилася старша викладачка кафедри дошкільної та спеціальної освіти Оксана Панченко.

Професор ННІ економіки і права Станіслава Пасєка в межах дисципліни «Основи наукових досліджень» запропонувала студентам познайомитись з «джерелом знань» Черкаського національного університету.

Студенти у книжкових вітринах побачили 12 повноколірних картин-вітражів, які оповідають про історичний шлях Книги завдовжки майже в 5 тис. літ: від глиняних табличок Месопотамії, папірусів Єгипту й пергаментів Близького Сходу, через літописання доби Київської Русі, початки книгодрукування — до сучасної як друкованої, так і електронної книги, з традиційним та віртуальним читанням.

Цікавими виявилися видання рідкісного фонду бібліотеки, окремі речові артефакти давнього зберігання ХVІІІ — поч. ХХ ст., в тому числі й із колекції графів Бобринських, а також «Часослов», прижиттєві видання Франсуа Вольтера, Чарльза Дарвіна. Також побачили збірку творів Івана Франка, що була видана у першому черкаському видавництві. В музеї є примірники шевченківського «Кобзаря» різних років видання: першої половини ХХ ст., окремі твори національного пророка, рідкісна література про його творчість, а також журнали поч. ХХ ст.

Музей зберігає досить велику добірку діаспорної літератури першої третини ХХ ст., яка видана у Нью-Йорку, Відні, Вінніпезі, Парижі, Львові та власні видання наукової бібліотеки. Студенти ознайомились також з 7 читальними залами на 500 місць, де є ПК для користувачів, віртуальна довідка, електронна виставка. Під час екскурсії вони дізналися багато цікавого про минуле й сучасне Книги – найголовнішого джерела знань і провідного фундаменту життєвого успіху.