bgb
 
 
 
 
 

Проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло відвідав Інститут агроресурсів та економіки, м. Рига, який є провідною науково-дослідною установою в Латвії, що займається розвитком сталого сільськогосподарського виробництва та селекції сільськогосподарських культур.

У межах тристоронньої зустрічі з керівником-координатором проектів Центру трансферу технологій та інформації Мартиньшем Ліготнісом Mārtiņš Līgotnis (за участю керівника агробіологічної лабораторії «Інституту здоров’я рослин» компанії «Укравіт Сайенс Парк» Володимира Конограя) було обговорено перспективи здійснення спільних наукових досліджень сільськогосподарського спрямування, можливості проходження практики студентами ЧНУ на базі AREI та реалізації міжнародної академічної мобільності студентів і персоналу. Представники латвійської наукової установи висловили особливу зацікавленість у фахівцях агроекологічного спрямування, адже ННІ природничих та аграрних наук ЧНУ готує високоякісних спеціалістів за освітніми програмами «Агрономія» та «Екологія».

— ЧНУ ім. Б. Хмельницького здійснює послідовну політику інтернаціоналізації освіти і науки, що дозволяє бути на вістрі найсучасніших тенденцій розвитку кожного напряму, за яким здійснюється навчання студентів та проводиться наукова діяльність — зауважив проректор Олександр Спрягайло. — Наші випускники високо цінуються на ринку праці в Україні, проте ми постійно прагнемо розширювати можливості як їхнього працевлаштування в міжнародних компаніях, так і спільної із закордонними партнерами наукової діяльності чи ведення бізнесу, зокрема і в аграрній сфері. Всі ці завдання цілком до снаги як університету, так і нашим науковцям та випускникам.

Довідково.

AREI є важливим науково-дослідним і провідним інститутом селекції польових культур Латвійської республіки з більш ніж 100-річною історією. Науковці AREI здійснюють селекцію сортів орних культур, дослідження технологій вирощування орних культур, а також економічний аналіз у секторах сільського господарства, виробництва продуктів харчування та сприяння розвитку сталого сільського простору.

Зосереджуючись на інтегрованих та органічних системах землеробства, AREI здійснює розробку сталих технологій вирощування сільськогосподарських культур, оцінку якості врожаю для ефективного використання, виробництва продуктів харчування і кормів та просування економіки сталого розвитку у галузі біоресурсів.