Юридична клініка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького пройшла перевірку від Асоціації юридичних клінік України. Результати моніторингу щодо функціонування, ефективності та результативності юрклініки було оприлюднено відбулося засідання, на якому оприлюднили.

На заході були присутні членкиня Управління АЮК України Марія Цип’ящук та голова ГО «Черкаський правозахисний центр», член моніторингової групи АЮК України Тарас Щербатюк, які проводили моніторинг, а також представники Головного територіального управління юстиції в Черкаській області Ірина Ковдій і Юлія Шапошник, представники юридичних клінік Черкас, зокрема, Східноєвропейського університету, головна спеціалістка Черкаського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Кушнір, засновник юридичної клініки ЧНУ Юрій Кононенко та її нинішня директорка Олена Кульбашна. До обговорення діяльності юрклініки долучитися майбутні правники.

Із вступним словом звернувся до присутніх перший проректор Василь Мойсієнко:

—   Понад 10 років у ЧНУ функціонує юридична клініка, яка надає безоплатні юридичні послуги жителям Черкас, переважно соціально незахищеним верствам населення, а також консультативні послуги керівництву університету, завдяки чому локальні нормативні акти закладу вищої освіти сформульовані на належному рівні. Юридична клініка має суттєвий досвід роботи, налагоджений алгоритм надання допомоги. Дякую тим людям, які здійснюють спільно зі студентами правопросвітницьку діяльність і юридичну допомогу.

За словами проректора, юридична клініка має повноцінний цикл підготовки студентів. Це дає можливість майбутньому правнику після отримання теоретичних знань закріпити інформацію на практиці. Також студенти-практиканти отримують допомогу з боку викладацького складу, адже на профільних кафедрах ННІ економіки і права працює шість юристів-практиків, що поєднують викладацьку й адвокаційну діяльність.

Про важливість моніторингу юридичних клінік та основні принципи перевірки розповіла Марія Цип’ящук.

—   Я з позитивом відзначаю ваше бажання пройти перевірку, адже на власному досвіді знаю, як це стресово. Всі ми розуміємо, що будь-яка інституція в певний момент починає працювати хаотично і не приносити користь, якщо не відстежуватикритерії якості її роботи. По Україні існує понад 50 юридичних клінік. Ми перевіряємо їх за прийнятими стандартами. Первинна мета юрклініки — практична підготовка студентів протягом навчання, формування правової позиції громадян та правова просвіта населення. Правопросвітня робота дає можливість поглибити і структурувати знання для майбутніх правників. Регулярність роботи вчить презентувати себе перед аудиторією, працювати в колективі, вміти керувати ним, відстежувати його динаміку тощо, — пояснила членкиня Управління АЮК України.

Згідно з результатами моніторингу, юридична клініка ЧНУ має базовий рівень — 50%.

Серед переваг юрклініки моніторингова група виокремила матеріальну базу та матеріально-технічне забезпечення. Зокрема, звернули увагу на відповідне оснащення для людей з інвалідністю (пандуси, пороги тощо). Відзначили також поширення інформації про установу (постійні оновлення на сайті ЧНУ і ведення сторінки в соціальній мережі Instagram) та достатню інтеграцію в навчальний процес.

Члени моніторингової групи дали декілька порад для удосконалення роботи юрклініки. Марія Цип’ящук і Тарас Щербатюк зазначили, що готові максимально сприяти удосконаленням клініки і допомагати дистанційно чи відвідавши юридичну клініку додатково.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького