ІХ Форум молодих правників відбувся напередодні Дня юриста в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Метою форуму є підвищення рівня практичних знань студентської молоді, розширення співробітництва ЗВО, що здійснюють підготовку фахівців-юристів з органами юстиції, судовими та правоохоронними органами тощо.

Організатори заходу — Головне територіальне управління юстиції у Черкаській області та кафедра інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ННІ економіки і права. Представники різних галузей юриспруденції розповіли студентам про практичну діяльність.

Участь у форумі взяли представники Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області, Черкаського міського центру зайнятості, Третьої Черкаської державної нотаріальної контори, Управління державної міграційної служби у Черкаській області, Господарського суду в Черкаській області, Головного управління Національної поліції у Черкаській області, закладів вищої освіти юридичного спрямування Черкащини.

Зі вступним словом до присутніх звернувся перший проректор ЧНУ, професор Василь Мойсієнко:

— Цей захід стає доброю традицією не тільки в житті наукової громади Черкащини, але й всієї правничої спільноти України. Дев’ятий рік поспіль предметом дискусії є питання правового аспекту забезпечення сталого розвитку в умовах глобалізованого світу, підвищення практичних знань студентської молоді. Вкрай важливим є залученість представників вітчизняної правової науки разом із органами, відповідальними за реалізацію правової політики, до вироблення нових стандартизованих підходів у регулюванні всіх сфер людської життєдіяльності. Переконаний, що Форум стане прекрасною нагодою для обміну досвідом та для проведення фахових дискусій із питань удосконалення української юриспруденції.

Майстер-клас на тему «Діяльність Державної міграційної служби України в межах запровадження нових електронних сервісів» для студентів інституту економіки і права провела Ірина Єршова — головна спеціалістка із зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації управління ДМС України в Черкаській області. Спікерка розповіла про структуру і види адміністративних послуг управління. За її словами, послуги тепер здійснювати легше завдяки електронним сервісам, яких на сайті ДМС України дванадцять. Окремо Ірина Єршова виділила «ДМС-бот», який користується успіхом серед клієнтів. Присутні студенти теж спробували скористатися ботом, просканувавши QR-код.

Старший інспектор сектору кадрового забезпечення Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області Олеся Фонрабе розповіла про можливості працевлаштування молоді в органах Національної поліції України. Вона представила відеопрезентацію про структуру поліції та аспекти участі в конкурсі на посаду. А також проінформувала студентів про можливості та переваги вступу до органу.

Начальник аналітично-статистичного відділу Господарського суду Черкаської області Світлана Олененко назвала майбутнім правникам гарантії незалежності та неупередженості суддів. Зокрема, окреслила різницю між поняттями «незалежність» та «неупередженість», розповіла про права суддів, автономність розподілу справ, особливості конкурсу на відповідну посаду.

Протягом майстер-класу «Професійні якості нотаріуса під час вчинення нотаріальних дій» завідувачка третьої Черкаської державної нотаріальної контори Катерина Олексієнко пояснила, хто такий нотаріус та які його права й обов’язки. Студенти дізналися більше про правові основи в нотаріальній діяльності, про вимоги до культури поведінки й набуті риси характеру професіонала.

— Нотаріус повинен бути психологом, щоб зрозуміти, чого люди хочуть насправді. Тому зараз вам, студентам, треба вбирати знання, бо все вивчене в університеті обов’язково знадобиться в подальшій правовій кар’єрі, — додала Катерина Олексієнко.

Начальник юридичного відділу Черкаського міського центру зайнятості Андрій Передрій поінформував молодь про державні гарантії їхніх прав на працю в Україні. Він ознайомив присутніх зі статтями Закону «Про молодь». Зокрема, розповів про окремі важливі моменти: квоти, випробувальний термін тощо.

Майстер-клас «Адвокат — доступ до професії та особливості діяльності» провів начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Черкаській області Роман Бакатуро. Він пояснив, хто такий адвокат і в чому його схожість із нотаріусом. Окремо зупинився на вимогах до професіонала, правилах адвокатської етики, зокрема, в соцмережах, розказав про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури та поділився власним досвідом щодо побудови кар’єри.

— Який би шлях правовик не обрав, під час навчання потрібно поширювати отримані знання серед оточення. Крім того, знання законів допомагає зреалізувати свої права, про які необізнаний у законодавстві громадянин може й не підозрювати, — переконаний правозахисник Роман Бакатуро.

За словами завідувача кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Наталії Попової, такі форуми необхідні студентам, аби краще зрозуміти, яка саме галузь права для них є пріоритетною, та успішно працевлаштуватися в подальшому.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького