bgb
 
 
 
 
 

Науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького активно долучилися до 13-го вишколу вихованців національно-патріотичних гуртків області «Козацький фарватер».

Захід проходив на базі Черкаського клубу юних моряків — унікального позашкільного навчального закладу, що має власну флотилію в селі Свидівок.

Вишкіл об’єднав чотири команди з Черкас, Сміли, Лебедина. До програми вишколу щорічно входять пізнавальні лекції/бесіди, змістом яких є поглиблення знань підлітків з історії України, рідного краю. Зі створенням в університеті Науково-освітнього центру Українського козацтва  співпраця з організаторами вишколу помітно активізувалася.

Директор центру, професор Юрій Присяжнюк прочитав юним козакам кілька мікролекцій на загальну тему «(Не)відоме козацтво: золотий вік історії, непересічні постаті, сучасна героїка». Основну увагу у своєму лекційному модулі він звернув на проблематику місця й ролі козацтва в модерній історії України, що зазвичай не потрапляє до шкільних програм і підручників. Дійство відбулося посеред лісу, на мальовничій галявині.

Корисним для аспірантів та студентів університету стало знайомство з досвідом козацької педагогіки колективу Лебединської гімназії № 3 Шполянської міської ради ОТГ Черкаської області. У цьому навчальному закладі козацький рух є наскрізною програмою навчально-виховного процесу.

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії