Проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, один з  ініціаторів надання Холодному Яру високого природоохоронного статусу Олександр Спрягайло отримав Подяку від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України за вагомий внесок у природоохоронну діяльність та участь у створенні національного природного парку «Холодний Яр».

 19 січня 2023 року у приміщенні офісу Креселецького лісництва (с. Мельники Чигиринського району), за участі Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця, Голови Черкаської ОВА Ігоря Табурця та його заступника Олександра Турченяка відбулося представлення новоствореної адміністрації Національного природного парку «Холодний Яр». В офіційних заходах взяв участь і Олександр Спрягайло.

— Боротьба за надання Холодному Яру статусу національного парку тривала кілька десятиліть. Проте останній, успішний етап реалізації цієї ідеї розпочався у 2014 році з подання до Мінприроди клопотання Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, яке було підписане ректором Олександром Черевком. Науковці університету долучилися до написання наукового обґрунтування створення нацпарку, брали участь у всіх численних нарадах, обговореннях і дискусіях, які врешті призвели до бажаного результату. Тепер Холодний Яр цілком заслужено — у переліку природних дивовиж, які охороняються українським законодавством, а колектив університету і далі буде флагманом підтримки національного парку активною природоохоронною й дослідницькою роботою, — наголосив Олександр Васильович.