Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко взяв участь у зустрічі з радником-консулом Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні Яцеком Гоцловським. Про це йдеться на сайті Звенигородської районної ради.

Подія відбулася у Звенигородці за ініціативи голови правління Черкаської обласної громадської організації «Польський культурний центр імені Кароля Шимановського» Геннадія Лінєвича.

Участь у зустрічі також взяли керівники Звенигородської районної ради та районної державної адміністрації, очільник Звенигородської міської ради.

Лейтмотивом спілкування стало обговорення українсько-польської співпраці. Адже Україна та Польща — дві сусідні країни, два сусідніх народи, що проживали на спільних територіях за часів Речі Посполитої, мають спільну історію. Багато відомих українців відіграли важливу роль у долі Польщі, велика кількість поляків зробила вагомий внесок у розвиток України.

Мета візиту поважного гостя — ознайомлення зі Звенигородським районом, актуалізація діалогу про згуртованість держав шляхом дослідження польських слідів в історії Звенигородщини, налагодження партнерської співпраці з органами державної влади та громадянського суспільства.

У Звенигородській районній раді відбулася презентація Тарасового краю. Голова районної державної адміністрації Юрій Піковський, міський голова Олександр Саєнко у своїх виступах висловили підтримку ініціатив щодо розбудови співпраці з польським повітом чи ґміною.

Голова районної ради Сергій Струк, продовжуючи діалог, звернув увагу на те, що поляки в Україні, й зокрема на Черкащині, живуть сотні років. «Основною ідеєю пошуку й збереження українсько-польської спадщини є велике бажання зберегти тісний зв’язок із традиціями минулого, показати оновлений Звенигородський район як велику душу, у якій оживають паростки надбань і досягнень сусідньої країни, бо на сучасному етапі вони набувають нового змісту, якостей і рис сьогодення», — зазначив він.

Ректор ЧНУ Олександр Черевко розповів, що навчальний заклад поєднує з польськими партнерами тісна співпраця. Уже 20 років в університеті діє Полонійний центр. Польську мову черкаським студентам постійно викладають науковці з Польщі. Сюди приїздять представники дипломатичних кіл та громадських організацій Польщі та України.

Нещодавно на базі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії створений україно-польський науково-історичний центр.

Студенти ЧНУ навчаються у польських вишах за програмою «подвійний диплом», їздять на літні школи і стажування. Зокрема, кілька років поспіль проходять семестрове стажування в Гуманітарно-природничому університеті імені Яна Длугоша (Ченстохова).

У межах реалізації програми академічної мобільності науковці ЧНУ підтримують зв’язки з колегами з Республіки Польща. Проводяться спільні дослідження, наукові конференції, стажування.

Проводяться заходи щодо  популяризації польської культури, літератури і мистецтва, пошанування видатних польських діячів, чиє життя та творчість пов’язані з Черкащиною.
За підсумками зустрічі було підписано меморандум про співпрацю між Звенигородською районною радою, Звенигородською районною державною адміністрацією та Черкаською обласною громадською організацією «Польський культурний центр імені Кароля Шимановського». Учасники заходу презентували пам’ятні подарунки — книги про Польщу, науково-популярні видання, журнали про історичні події Звенигородського району. Пан консул отримав на згадку про зустріч портрет Тараса Шевченка.

 

Звенигородська районна рада

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького