Навчально-науковий інститут, який має найбільше вдалих стартів й успішних фінішів, медалей, кубків і призів на Черкащині, відзначив своє 70-річчя.

Прийшли поділити радість від святкування успішні студенти-спортсмени. Чемпіони світу: з кікбоксингу Роман Щербатюк, призерка Європи з таеквондо Юлія Шкарупа. Чемпіони Європи: з армреслінгу Олег Данілов, з гирьового спорту Роман Іванов, Марина Коваленко, зі спортивного орієнтування Вадим Петрович, Андрій Липа. Чемпіони України: призер кубку світу з кікбоксингу Ярослав Некоз, зі спортивного орієнтування Дар’я Запісочна, Аліна Миронюк, з морського багатоборства Денис Снєсар, Фаїна Кошова, з академічного веслування Дмитро Краснюк, з веслування на байдарці й каное Євгенія Камнєва, з легкої атлетики Валентина Михайлик, Тетяна Безшийко, Андрій Єрещенко, Ростислав Голубович. Срібні призери чемпіонату України з боротьби: Нікіта Боровик та Олександр Гончаренко.

Захід розпочався з перформансу саме за їхньої участі — з виступів спортсменів у формі олімпійської національної збірної України та золотими, срібними й бронзовими медалями на грудях.

Завітали на свято й успішні спортсмени, учасники й переможці олімпіад, випускники ННІ ФКСЗ: чемпіон Олімпійських ігор з веслування, випускник 1964 року Андрій Хіміч, срібний призер Олімпійських ігор з веслування, випускник 2011 року Валентин Дем'яненко, срібний призер Олімпійських ігор з велоспорту, випускник 2000 року Олександр Феденко, срібний призер Олімпійських ігор з веслування, випускник 1989 року Олександр Мотузенко, багаторазовий переможець Паралімпійських ігор Антон Скачков, багаторазовий переможець Паралімпійських ігор Олександр Дріга.

Привітати інститут прийшли й керівники освітньої та спортивної галузей і закладів області: начальник відділу Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентина Ткаченко, начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації Максим Зеленський, голова НОК України в Черкаській області, випускник 1995 року Андрій Більда, начальник Черкаського обласного відділення Комітету фізичного виховання та спорту МОН України Олена Скринська, заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації, випускниця 2010 року Тетяна Уфімцева, президент федерації легкої атлетики в Черкаській області, Заслужений працівник фізичної культури і спорту, випускник 1976 року Леонід Сіренко, президент Черкаської обласної федерації з баскетболу, випускник ЧНУ Олександр Нагорний, президент Черкаської обласної федерації з веслування на байдарках і каное Сергій Лесь, президент федерації греко-римської боротьби України Олег Сазонов, президент Черкаської обласної федерації з футболу Володимир Фощій, депутат Черкаської обласної ради, випускник ЧНУ 1975 року Микола Булатецький, депутат Черкаської обласної ради Оксана Ковбоша, директор Черкаської школи вищої спортивної майстерності, Заслужений працівник фізичної культури і спорту Наталія Стороженко, голова профкому університету, заслужений тренер України Анатолій Стеценко, голова спортивного клубу «Богдан» Черкаського національного університету Володимир Химич.

Привітав інститут з 70-річчям ректор ЧНУ Олександр Черевко:

— Історія цього навчального підрозділу — це історія Черкаського національного, адже він пройшов дві третини майже столітнього шляху університету. Саме завдяки колективу цього інституту, всім, хто працював тут у 40-их і 50-х роках, хто виховав олімпійських призерів і олімпійського чемпіона, велику команду чемпіонів світу, Європи, колишнього Радянського Союзу й України, хто сьогодні навчає, тренує й виховує студентів, 70 років за спортивними показниками наш університет є спортивним лідером на Черкащині та входить в десятку кращих закладів вищої освіти України. Дякую директору інституту Леоніду Нечипоренку і його команді за успішну роботу. Бажаю всім викладачам, тренерам і наставникам талановитих, наполегливих студентів, ще більше перемог та злетів, гарних уболівальників та усіляких життєвих гараздів. Усім випускникам, друзям, спонсорам, дякую за добрі стосунки з університетом! Зичу студентам наполегливості й наснаги, удачі та підкорення нових спортивних висот, вдалих стартів і перемог! Ректорат зі свого боку створюватиме максимальні можливості для подальшого розвитку інституту. Нехай прапор нашої держави підіймається на честь спортсменів Черкаського національного якомога частіше!

Ректор додав, що сьогодні в інституті навчається близько 700 студентів, працює 70 науково-педагогічних та інших працівників. Кількість іменитих спортсменів, які тут здобувають освіту, щороку зростає. У Черкаському національному нині працюють і навчаються 7 майстрів спорту України міжнародного класу; 41 майстер спорту України; понад 100 кандидатів у майстри спорту; 73 студенти включено у склад збірних команд України; 64 студенти — спортивний резерв України.

Передовсім учасники урочистостей вшанували хвилиною мовчання випускників ЧНУ В’ячеслава Гагу та Сергія Єпіфанова і всіх інших, хто віддав своє життя в російсько-українській війні.

З нагоди 70-річчя інституту Олександр Черевко вручив почесну грамоту Черкаської обласної ради Леоніду Нечипоренку, нагородив нагрудним знаком «Почесна відзнака ректора» — викладача Ольгу Атамась, почесною грамотою ЧНУ — викладача Ярослава Олексієнка, секретаря Інну Крохмалюк, фахівця ІІ категорії Валентину Богуш.

До вітання долучився і директор ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я Леонід Нечипоренко. Він подякував викладачам та студентам ННІ, якими пишається весь університет.
— Процвітання буде тоді, коли кожен пам’ятатиме, що було до нього, бачитиме, що є нині, і передаватиме традиції, знання наступним поколінням. Щиро вдячний нашим випускникам, які завітали на свято, у їхніх серцях живе пам’ять. Надіюся, що в ЧНУ започаткується ще одна традиція — кожен останній четвер листопада буде Днем ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я!

Про найбільшу гордість ННІ — очільника всього «олімпійського сузір’я спортсменів» інституту, Олімпійського чемпіона ХVIII (18-их) Олімпійських Ігор 1964 року в Токіо, на каное-двійці на дистанції 1000 метрів; чемпіона Європи (1961 р., 1965 р.), чемпіона СРСР (1961–1966 рр.) у складі різних екіпажів на різні дистанції; заслуженого майстра спорту (1964 р.), заслуженого тренера УРСР (1966 р.), «Спортивну славу України-2016» Андрія Хіміча показали відеофільм, у якому зібрали найяскравіші досягнення спортсмена. Його та інших успішних випускників інституту нагородили пам’ятною відзнакою «Спортивна слава ННІ ФКСЗ» та попрохали розписатися на олімпійському прапорі.

Пам’ятні статуетки зі словами вдячності за підтримку у всіх спортивних проєктах отримали й ректор університету, голова Спортивної студентської спілки Черкаської області Олександр Черевко та проректори Василь Мойсієнко, Сергій Корновенко, Галина Гаврилюк і Юрій Удовенко.

Пам’ятними медалями відзначили людей, які своєю працею допомагають розвиватися інституту та університету в цілому.

З вітальною промовою виступив начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту Черкаської облдержадміністрації Максим Зеленський:

— Ми можемо спостерігати лише «фінал», коли успішні хлопці й дівчата отримують нагороди. Але за кулісами цього дійства відбувається безліч дій, зокрема, підготовка тренерів, які стають для спортсменів другими батьками. Дякую викладачам, перш за все. Ви — фундамент для галузі спорту!

Максим Зеленський нагородив працівників інституту за особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту почесною грамотою професора кафедри спортивних дисциплін Анатолія Стеценка, професора кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації Володимира Лизогуба; викладачів В’ячеслава Гаценка та Богдана Кулинича.

До вітального слова також долучилися начальник відділу Департаменту освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валентина Ткаченко, голова НОК України в Черкаській області, випускник 1995 року Андрій Більда, начальник Черкаського обласного відділення Комітету фізичного виховання та спорту МОН України Олена Скринська, професор кафедри спортивних дисциплін Анатолій Стеценко, депутат Черкаської обласної ради, випускник ЧНУ 1975 року Микола Булатецький. Вони від своїх підрозділів вручили нагороди та грамоти працівникам і випускникам інституту.

Особливо приємними були привітання президента Черкаської обласної федерації з футболу Володимира Фощія, який подарував футбольній команді інституту м’ячі і форму, а також — президента Черкаської обласної федерації з баскетболу, випускника ЧНУ Олександра Нагорного, що подарував студентам інституту баскетбольну форму.

З ювілеєм ННІ ФКСЗ вітали своїми творчими виступами талановиті студенти, серед яких: Денис Піддубний, Марія Середа, Аніта Куць, Марина Гончаренко, Діана Нерознак, Андрій Кононенко та Аріна Холодницька; студенти груп «Спортивно-педагогічного вдосконалення»; вихованка Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи № 1 Анна Паливода (тренер — МСУ з художньої гімнастики Наталія Іванова).

Мистецькими подарунками привітали зі святом присутніх танцювальні колективи: «Крок вперед» (тренер — Марина Колодєєва), театр танцювального мистецтва «Рояль» (тренер — Наталя Левандовська), група підтримки баскетбольного клубу «Черкаські мавпи» «Голден Ледіс» (тренер — Ірина Петренко), вокальний гурт ЧНУ «Мелодія» (керівник — Народна артистка України Лідія Зайчківська).

Завершальним акордом урочистостей став виступ народного самодіяльного ансамблю танцю «Черкащанка» (керівник — Заслужений працівник культури України Валентин Луценко), учасниками якого вже понад 65 років є студенти ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я.

Відео від Петі Мамонтова можна переглянути ТУТ

БІЛЬШЕ ФОТО ТУТ

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького