Науковець Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у коментарі черкаському інтернет-виданню «Zmi.ck.ua» розповів про нетипове для Черкас явище.

Так, жителі Черкас почали писати у соціальній мережі «Інстаграм» про появу у Дніпрі медуз.

Директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк у коментарі виданню повідомив, що це явище, яке фіксують вже протягом останніх 10 років у прісних водоймах.

«Це не пов’язано з аномаліями чи забрудненнями. Така особливість річного циклу медуз. Медуза — це стадія, яка потрібна для розмноження. Потім з’являються поліпи, розмір яких 1-2 міліметри, а медузи гинуть», — зазначає Максим Никандрович.

Він додає, що найчастіше медузи з’являються в липні-серпні, коли річки вже добре прогріті, адже для їх розмноження температура води повинна бути вище 15 градусів.

«Ці медузи цікаві тим, що раніше в Дніпрі не зустрічалися — вони поширилися прісними водоймами світу з Китаю», — зазначає Максим Гаврилюк.

Медузи не є небезпечними для черкащан. Вони маленькі — до двох сантиметрів, не жалять. Від початку появи до їхнього зникнення в середньому проходить місяць.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького