Професор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Віталій Масненко провів першу лекцію в межах циклу науково-просвітницьких заходів від Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Спілкування відбувалося в онлайн-форматі. До лекції мали змогу долучитися студенти, аспіранти та науковці не тільки нашого університету, а й інших закладів вищої освіти.
На корисності та науковій і суспільній значущості цих зустрічей наголосив проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко: «На цих заходах ми обговорюватимемо актуальну тематику реальності, свідками й творцями якої ми є. Це дасть нам можливість ґрунтовно осмислити процеси, які відбуваються сьогодні в нашій країні й у світі».

Учасники зустрічі прослухали лекцію на тему: «Історичні міфи як складник гібридної війни РФ проти України». Зокрема, лектор розкрив сутність таких понять, як «історичні міфи», «політика пам’яті», «гібридна війна». Говорили і про акторів гібридної війни, основні міфи РФ та з’ясовували механізм протидії цим міфам.
— Агресія Росії по суті почалася ще з часів відродження нашої державності у 1991 році. Влада Росії ніколи не підтримувала незалежність України та хотіла повернути до радянського режиму, — зауважив Віталій Масненко у ході спілкування. — Українське суспільство є носіями суверенітету, Росія цього не має. Російський соціум працює за принципом єдиного володаря. Сьогодні агресор бачить опір від населення, тому що в українців є розуміння, що таке нація та історія. 

Прослухати лекцію

Дарина Глизь, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій