Під час благодійного ярмарку в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького було проведено аукціон.

Захід організовано у межах великого зимового збору коштів для підтримки наших військових-випускників. Проходив він під гаслом «Наші донати їх зігрівають». На аукціоні було виставлено кілька лотів від відомих спортсменів. Охочих придбати цінну спортивну річ і задонатити на ЗСУ було багато, тому за деякі насправді доводилося поборотися.

За 16 тисяч гривень ректор ЧНУ Олександр придбав Кубок України «За найкращий бій» майстра спорту міжнародного класу з кікбоксингу, інтерконтинентального чемпіона світу з кікбоксингу WAKO серед професіоналів Романа Щербатюка, здобутий у місті Бахмут у 2021 році. Ця реліквія залишається в музеї університету. Сам Роман з перших днів збройної агресії рф перебуває у лавах ЗСУ.

Продалися й футболки з автографом найкращого футболіста року в українській Прем'єр-лізі 2021, 2022 років, нападника футбольної команди «Дніпро-1» та збірної України, вихованця черкаського футболу, студента ЧНУ Артема Довбика. Благодійну скарбницю для військових із цих лотів поповнили на 8 300 грн.

На початку повномасштабного вторгнення російського агресора Артем на благодійному аукціоні продав ігрову форму, у якій забив пам’ятний гол шведам на Євро-2020, та перерахував на потреби ЗСУ 100 тис. грн.
Пішла з молотка й футболка з автографами всіх членів команди футбольного клубу Першої ліги «ЛНЗ» (Черкаси). ЇЇ було викуплено за 1500 грн.

Університетський благодійний ярмарок приніс рекордну суму: майже 100 тисяч грн.

Найбільший ажіотаж під час благодійного ярмарку був біля локації, де можна було придбати мерч та сувенірну продукцію університету. На цій локації було зібрано 18 650 грн.

Особливу увагу всіх учасників ярмарку привертали ляльки-мотанки, традиційні українські обереги, які виготовила студентка 3 курсу ННІ іноземних мов Вікторія Квіткова. Дівчина зацікавилася виготовленням ляльок-мотанок ще з шестирічного віку, постійно бере участь в різноманітних конкурсах. Натхнення черпає з народної творчості, традиційної вишивки, поєднуючи їх з новими матеріалами та сучасними тенденціями лялькарства.

Патріотичну атмосферу під час заходу створили учасники «Фабрики музичного мистецтва «Voices». Більше 12 тис. грн. задонатили в скриньку біля їхньої локації відвідувачі ярмарку. У виконанні учасників «Voices» звучали музичні хіти Наталії Могилевської, Альони Альони, Катерини Бужинської, Jerry Heil, Shumei, Маші Гойї, Макса Барских та гуртів: «Тінь сонця», «Океан Ельзи», які не просто стали улюбленими, а допомагають українцям підіймати настрій та дарують надію на перемогу.

— Великий зимовий збір завершено. Але не припиняється наша допомога військовим. Випускники ЧНУ, студенти, хто сам знаходиться у лавах ЗСУ або чиї батьки зараз на фронтах України, можете звертатися з нагальними потребами до своїх дирекцій, деканатів, відділу виховної роботи чи будь-кого з проректорів університету. Будемо допомагати! Наступний великий збір оголосимо у передвеликодні дні. Разом до Перемоги! Війна триває, ми продовжуємо тримати стрій і робити тут, в тилу, максимум у межах наших можливостей, щоб зберегти життя тим, хто нас захищає, — зазначила проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк.

Враженнями про благодійний ярмарок та аукціон поділилися відвідувачі та організатори заходу.

Ректор Олександр Черевко:

— У мене дуже гарні враження і про благодійний захід у цілому, і про виступ «Voices». Вони, як завжди, на висоті. Але найважливіше те, що ми проводимо такі благодійні акції і допомагаємо нашим Збройним силам. Це зміцнює нашу упевненість у перемозі. Узяв участь в аукціоні, викупив Кубок України «За найкращий бій» Романа Щербатюка, адже вважаю, що такі реліквії мають залишитися в «Музеї історії університету».

Марія Найдан, студентка 1 курсу ННІ міжнародних відносин, історії і філософії:

— Прийшла на ярмарок, щоб задонатити на ЗСУ. Придбала блокнотик та значок із логотипом нашого університету. Це буде гарна пам’ять про роки навчання.

Лідія Ілюха, доцентка кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації:

— Намагаюся донатити на всіх локаціях. Купувала блокнотики та ручки, тепер буде куди все записувати.

Надія Полін, відвідувачка благодійного ярмарку:

— Дізналася про захід від знайомої, вирішила обов’язково прийти. Адже це гарна нагода і добру справу зробити — задонатити на допомогу хлопцям на фронті, і побачити викладачів рідного інституту. У свій час здобувала освіту в ННІ природничих та аграрних наук. На ярмарку придбала солодкі букети і ще одну особливу покупку — ляльку-мотанку. Це якраз той випадок, коли побачила річ і зрозуміла, що вона має бути моєю. Навіть чоловікові фото надсилала, він військовий Збройних сил України.

Володимир Вареник, завідувач кафедри військової підготовки:

– Зацікавила одна картина, хочу її придбати. На цій картині зображена будівля, раніше це була гімназія, потім школа № 1, в якій я навчався, а зараз це музичне училище. Тому для мене це буде дорога річ, як пам’ять, і гарний донат для військових.

Іларія Луценко, студентка 1 курсу ННІ економіки і права:

– Асортимент нашої локації — випічка та солодощі. Особливим попитом, за нашими спостереженнями, користуються печиво та «горішки», брауні, піца, кому що до вподоби. Найбільше хотілося б, щоб брали солодкі букетики та тортики, адже вони дуже смачні.

Оксана Коваленко, викладачка кафедри дошкільної освіти:

– Це дуже добре, що наші студенти долучаються до таких акцій, і своєю роботою, своїми думками, своїми мріями допомагають перемозі. Кожна картина, представлена на художній локації, варта більшої суми, яка тут вказана. Сподіваюся, що відвідувачі зможуть придбати ці гарні твори й ці кошти підуть на добру справу.

Давід Асцатуров, студент 2 курсу ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я:

— Слухаю концерти «Voices» при кожній нагоді, цей гурт мені дуже подобається. Радий був послухати й сьогодні на благодійному ярмарку. Хочу ще задонатити для військових на художній локації. Хоча в мене вдома вже ціла колекція картин, мені дуже сподобалися картини на козацьку тематику, адже саме вони надихають нас на перемогу.

Назар Зінченко, студент 4 курсу ННІ природничих та аграрних наук:

— Вражений кількістю учасників благодійного ярмарку. Дуже вдячний тим людям, які слухають, купують та донатять на ЗСУ.

Ірина Лещенко, доцентка кафедри загальної педагогіки і психології:

— Донат на ЗСУ — це святе. Обов’язково задонатила, придбала аксесуари, вироби з національною символікою, які завжди були, є і, я упевнена, будуть актуальними та пріоритетними.

Анастасія Шостя, учасниця «Voices», студентка 2 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій:

– Саме такі заходи дають нам надію на світле майбутнє, і на те, що у нас все ж таки, щоб там не було, все буде добре. Ми переможемо, ми подолаємо всіх ворогів і наша країна стане ще кращою, ніж була до цього. Ми дуже щасливі, що у нас є ця можливість творити історію, виступати на таких благодійних акціях і дарувати надію іншим людям.

Про благодійний ярмарок у Черкаському національному можна почитати також на сайті  «Нова Доба».

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Коментарі:  студентка 2 курсу Анна Бондаренко, ННІ української філології та соціальних комунікацій

Фото: студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій Андрій Найда, Оксана Ковтюх, Яна Трохименко