Майбутні археологи Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького поспілкувалися з директором Черкаського міського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини Михайлом  Сиволапом.

 Це вже друге інтерв’ю в межах відеопроєкту «Археологи-професіонали про наукові проблеми та роботу зі студентами ЧНУ», який започаткували в ННІ міжнародних відносин, історії та філософії. У попередній розмові студенти обговорювали з науковцем археологічний потенціал, найважливіші пам’ятки Черкащини, фонди й експозицію музею, а також ті труднощі, з якими зіштовхуються археологи та музеєзнавці в Україні.

Цього разу увагу було зосереджено на проблемах викладання археолоогії у вищій школі, його кадрового забезпечення в Україні, роботі зі студентами у сфері вивчення археологічних дисциплін. Михайло Павлович розповів про особливості та складнощі викладання археології у вищому навчальному закладі, наголосив на ролі археології у фаховій підготовці історика. Археологія – надзвичайно динамічна наука, яка стрімко розвивається, і потребує постійної уваги до усіх новин польових досліджень, наукових видань та інформаційних потоків. Викладання археології також потребує наочності. Тому Михайло  Сиволап у свій час брав активну участь у створенні в Черкаському національному університеті археологічного музею. Михайло Павлович актуалізував шляхи, які необхідно подолати тим, хто прагне стати професійним археологом, зокрема наголосив на постійному опрацьовуванні наукової літератури, передусім новітньої, оволодінні іноземними мовами. Не менш важливою є практична підготовка — Михайло Павлович поділився досвідом та яскравими спогадами зі студентської археологічної практики, керівником якої він неодноразово був.

Науковець наголосив на специфічності викладацької праці, адже не завжди видатний археолог може бути хорошим лектором, який зуміє зацікавити студентів своїм предметом і допомогти його полюбити. Саме це, на думку Михайла Сиволапа, є головним завданням викладача, але цього також можна навчитися. Попри недостатню кількість фахівців-археологів, в української археології є майбутнє, впевнений Михайло Павлович, і нині у вищій освіті робляться кроки у правильному напрямі. Насамкінець дослідник висловив побажання майбутнім історикам та археологам: добре знати історію власної країни, у тому числі давню, а також ніколи не припиняти вчитися й дізнаватися нове.

   Запрошуємо переглянути повне відеоінтерв’ю з Михайлом Сиволапом.

 

 

Інтерв’ю провели студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії — вів розмову та підготував статтю Василь Лук’яниця; відеозапис інтерв’ю — Даніїл Сімейко, Єлізавета Люта; монтаж — Даніїл Сімейко