У Черкаському обласному художньому музеї відкрилася персональна виставка Івана Фізера — заслуженого художника України, голови обласної організації Національної спілки художників України, доцента кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Назву виставці дала центральна частина експозиції «Молитва за Україну», яка складається з 28 графічних і 15 пластичних робіт. За словами автора, з огляду на неоголошену війну та інші драматичні події в новітній історії України патріотична тематика стала основною для нього упродовж останніх 5 років. Загалом же Іван Фізер представив понад 100 робіт. Мистецька подія є своєрідним звітом з нагоди 65-річчя автора, яке він відзначив 17 червня.

— Сьогодні ми святкуємо, але неможливо забути, що в країні йде війна. І саме такі люди, як Іван Васильович, демонструють, що Україна відбулася і що вона є непереможною, — зазначив у вітальному слові ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко. — Іван Фізер є гордістю Черкащини й університету, Спілки художників України. Він має багато шанувальників і послідовників — адже за 15 років роботи на кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ виховав близько 350 художників.

Його ім’я стоїть поряд із такими постатями, як Данило Нарбут, Микола Негода. І саме такі люди є опорою суспільства, на них тримається наша нація.

Привітав митця і перший заступник голови Черкаської обласної ради Валентин Тарасенко, а начальник управління культури Черкаської міської ради Валентина Шепецька подякувала за те, що художник живе і працює в Черкасах. Щирі вітання висловили колезі професори Черкаського національного: голова Черкаського обласного осередку Національної спілки письменників України Володимир Поліщук, голова Черкаської обласної організації спілки краєзнавців України Василь Мельниченко та народний художник України Іван Бондар.
А голова Адміністрації Гетьмана Українського реєстрового козацтва в Центральному регіоні України, генерал-лейтенант УРК Борис Марченко подарував Івану Фізеру козацьку шаблю.

Розділили радість із ювіляром Тимофій Десятов, директор навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, Тетяна Касьян, завідувач кафедри, на якій працює Іван Фізер, а також колеги, випускники та студенти.

У своєму слові до гостей виставки Іван Васильович зізнався, що Черкаський національний університет — то окрема сторінка в його житті. Колись він навіть не думав про викладацьку кар’єру, а тепер не уявляє життя без розумних живих очей своїх студентів.

Справжнє задоволення гості отримали від огляду робіт митця, 90% із яких нові. Це пластика, графіка, а також доробок монументальної пластики автора, презентований на фотографіях — пам’ятники, погруддя, меморіали, садово-паркова скульптура та церковне різьблення. Є також кілька творів минулих років, які є знаковими для автора: «Оранта» або «Слава роду козацькому», «Подвиг», «Місячна соната».

Нагадаємо, Іван Васильович Фізер — учасник понад сотні всеукраїнських та міжнародних виставок. Провів 16 персональних художніх виставок. Автор 4 наукових статей у фахових виданнях та 3 навчально-методичних посібників. Лауреат обласної премії імені Данила Нарбута та Всеукраїнської премії «Смарагдова ліра» у номінації «Образотворче мистецтво». Автор близько 10 меморіальних дошок та десятка відомих пам’ятників.
Іван Фізер стояв біля витоків кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва і працює там від дня її заснування — з 2002 року.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького