Для вшанування Великого Кобзаря, піднесення престижу української мови й літератури та підвищення рівня загальної мовної культури молодого покоління щорічно проходить Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Це свято рідного слова, можливість перевірити свої знання і творчі здібності, відчути власну причетність до великої когорти шанувальників творчості Кобзаря.

Попри непрості реалії життя, цьогорічний перший етап конкурсу в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького пройшов 11 листопада в онлайн-форматі. Це дало змогу розширити цільову аудиторію. Відкриття ХІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка відбулося спільно з Національним технічним університетом «Дніпровська політехніка», із яким налагоджено ефективну співпрацю.

Відкрив конкурс проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Корновенко. Він наголосив, що Міжнародний мовно-літературний конкурс — це гарна можливість для студентів долучитися до свого минулого, культурних надбань, досвіду, набутого попередніми поколіннями, і ще раз звернутися до художнього світу Тараса Шевченка, через осмислення якого варто формувати життєву позицію й аналізувати ті виклики, які ставить перед нами сучасний світ.

Сергій Валерійович зазначив, що Черкаський національний університет має успішний досвід проведення конкурсу: за останні чотири роки у нас вісім переможців всеукраїнського етапу. Перші місця посідали Валентина Семенюта й Ганна Корнієнко, друге місце — Валерія Люлько, треті місця — Юлія Світайло, Микола Максьома, Валентина Білоножко, Юліана Соколенко й Анастасія Кудріна. Проректор подякував керівникам студентів-переможців: професорам Людмилі Шитик, Василю Пахаренкові, доцентам Ларисі Корновенко, Тетяні Бондаренко, Олені Красовській — і висловив сподівання, що цьогорічні переможці гідно представлять університети на наступних етапах конкурсу.

Із вітальним словом виступив проректор із навчальної роботи Національного технічного університету «Дніпровська політехніка»  Юрій Хоменко, який підкреслив величезне значення конкурсу для молоді, його виховну та духовну роль.

З напутнім словом до учасників конкурсу звернувся голова журі обласного етапу Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, професор ЧНУ Василь Пахаренко. Він акцентував на важливості сучасного прочитання творів Кобзаря: «Приклад Тараса Шевченка яскраво засвідчує, що може дати людині талановитість, творчість, наполегливість — вони дають крила: самореалізацію, успіх і, нарешті, найталановитішим, найнаполегливішим — безсмертя. Оскільки учасники зголосилися до цього конкурсу, відклавши вбік інші справи, то це засвідчує, що вони є талановитими, творчими, наполегливими людьми, а значить, обов’язково досягнуть успіху».

Поціновувачів Шевченкового слова привітала директор Центру культури української мови імені Олеся Гончара Дніпровської політехніки Ірина Цюп’як, наголосивши, що «невідцвітне у віках Шевченкове слово» (Олесь Гончар), визначна роль особистості Тараса Шевченка об’єднують усіх українців — і це значеннєво, а тому мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка сприяє популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря.

Письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, провідний фахівець Центру культури української мови імені Олеся Гончара Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» Леся Степовичка з приємністю згадала ювілейний 2014 рік, коли на Черкащині відбувалося Міжнародне літературно-мистецьке Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій...» і письменники та науковці України мандрували Тарасовими місцями, щоб ушанувати пам’ять великого Кобзаря. Знаково, що сьогодні дніпряни долучилися до відкриття мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка саме в Шевченковому краї, вважає мисткиня. Вона привітала всіх присутніх віршем «Тарасові Шевченку».

Із практичними порадами до учасників звернулася переможець всеукраїнського етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, студентка-магістрантка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Валерія Люлько, яка порадила учасникам не використовувати онлайн-формат для списування з інтернету, а продемонструвати власне бачення проблеми, власне несподіване її розв’язання: поєднувати найбільш віддалені явища, використовувати яскраві метафори, не копіювати когось, не намагатися підлаштовуватися під тему чи під жанр, а гратися жанрами, формами, засобами.

Професорка ЧНУ Людмила Шитик ознайомила учасників конкурсу зі специфікою цьогорічної творчої роботи, критеріями оцінювання, акцентувала на важливості дотримання вимог мовного оформлення й змістового наповнення відповідно до жанрово-стилістичних особливостей твору.

Організаційні моменти щодо написання творчої роботи студентами Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» прокоментувала завідувачка кафедри філології та мовної комунікації Світлана Ігнатьєва й наголосила, що такі конкурси — чудова мотивація для молоді. На її думку, знаково, що сьогодні студенти двох провідних вишів України мають нагоду виконувати завдання разом.

Насамкінець організатори побажали учасникам натхненної, успішної праці й вагомих творчих здобутків і висловили сподівання на продовження співпраці між кафедрами українського мовознавства і прикладної лінгвістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і кафедрою філології та мовної комунікації Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та університетами загалом. Світлана Ігнатьєва висловила сподівання, що кращі роботи студентів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» учасники зможуть продемонструвати на спільній платформі. І сотні кілометрів між Черкасами й Дніпром не стануть на заваді для спілкування креативних, талановитих, успішних студентів. Попереду — підбиття підсумків конкурсу.

 

ННІ української філології та соціальних комунікацій