Для сучасної системи професійної підготовки фахівців характерною рисою стає міжнародна діяльність, якавідкриває можливості для ефективної професійної підготовки майбутніх фахівців та підвищує їхній рейтинг під час працевлаштування.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького не втрачає свої позиції у сфері міжнародної діяльності навіть за умов карантину. Міжнародна діяльність університету спрямована на забезпечення його інтеграції зі світовою університетською спільнотою, створення оптимальних умов для дистанційного продовження академічної мобільності студентів та викладачів, успішної реалізації міжнародних проєктів.

Зарубіжні стажування стали можливими для майбутніх фахівців-випускників Черкаського національного університету завдяки великій кількості стипендіальних і грантових програм цільового призначення. Між ЧНУ та Гуманітарно-природничим університетом імені Яна Длугоша (м. Ченстохова, Польща) налагоджена активна співпраця щодо організації семестрових стажувань. Щорічно понад 50 студентів мають можливість навчатися в цьому навчальному закладі за різними напрямами та спеціальностями. Учасники міжнародного семестрового стажування за час перебування у зарубіжному ЗВО ознайомлюються з особливостями європейської освіти з обраного напряму підготовки, отримують доступ до наукових бібліотек та лабораторій провідних наукових центрів, розширюють свої знання у суміжних галузях.

«Карантин не став на заваді міжнародній діяльності Черкаського національного університету, — зазначає в.о. ректора Олександр Черевко, — Впровадження дистанційної форми навчання сприяє ефективній та безперервній реалізації програм академічної мобільності для викладачів та студентів. Викладачі ЧНУ також активно використовують сучасні онлайн можливості: підвищують кваліфікацію на дистанційних платформах закордонних університетів, беруть участь у міжнародних конференціях, семінарах та вебінарах».

Всі програми академічної мобільності, запроваджені в ЧНУ, наразі ефективно реалізовуються дистанційно.    Ян Манукян, студент сфери інформаційних технологій — один із тих 11 студентів, які продовжують тримісячне стажування в Гуманітарно-природничному університеті імені Яна Длугоша дистанційно. Ян зазначає, що отримав доступ до більш якісної й інноваційної освіти, програм, курсів та науково-дослідних можливостей і повернувся у свою рідну країну з новим багажем знань, академічного і культурного досвіду. Він вважає, що підтримка та заохочення міжнародної академічної мобільності сприяє формуванню якісно нових трудових ресурсів.

Студент Владислав Завіновський ділиться своїми враженнями від навчання: «Мені дуже сподобалася програма і навчання в університеті за спеціальністю «Inżynieria oprogramowania». Стажування відкрило масу нових знайомств, вражень, можливостей. Для мене це було не лише навчання, а й культурне збагачення. Зізнаюся, що участь у програмі — це найкраще, що зі мною сталося».

З травня навчально-науковий центр зовнішніх і міжнародних зв’язків ЧНУ оголосив черговий конкурсний відбір студентів для проходження стажування у Гуманітарно-природничому університеті імені Яна Длугоша у першому семестрі 2020-2021 навчального року.

Незважаючи на теперішню ситуацію, дистанційно працюють і студенти інституту іноземних мов: Тамара Бережна, Крістіна Попова, Анна Білоус, Олеся Волкова, Мураховська Оксана Мураховська, які навчаються за програмою «Подвійний диплом» у Вищій лінгвістичній школі (м.Ченстохова, Польща). Усі студенти зараз навчаються за допомогою платформи Moodlе.

Продовжується робота науковців університету у міжнародних грантових проєктах:

Еразмус + KA2: Розвиток потенціалу вищої освіти Journalism Education for Democracy in Ukraine: Developing Standards, Integrity and Professionalism (598964-EPP-1-2018-1-UK-EPPKA2-CBHE-JP) з Університетом Бат Спа (Велика Британія) (доц. Тетяна Бондаренко, викл. Світлана Коваль, викл. Олеся Нестеренко).

Еразмус+ KA2: Розвиток потенціалу підготовки учителів іноземної мови на шляху України до впровадження багатомовної освіти та європейської інтеграції (Foreign Language Teacher Training Capacity Development as a Way to Ukraine’s Multilingual Education and European Integration) 610427-EPP-1-2019-1-EE-EPPKA2-CBHE-JP спільно з Університетом Тарту (Естонія) (проф. Світлана Жаботинська, проф. Олена Вовк, доц. Людмила Швидка, доц. Олена Радченко, ст. викл. Вікторія Токарчук).

З 19 травня по 16 червня в межах цього проєкту буде проведена серія онлайн семінарів, присвячених аналізу навчальних програм з іноземної мови. Семінари будуть проводити науковці з Естонії, Великобританії та Німеччини. Після закінчення онлайн навчання всі учасники отримають сертифікат від університету Тарту, Естонія.

Через пандемію коронавірусу у світі тимчасово призупинено конкурс за програмою академічної мобільності Еразмус+ (КА107: ІСМ) з Університетом Вальядолід (Іспанія) (999862809 Universidad De Valladolid, Spain). Координатор проекту доц. Наталія Сливка підтримує постійний зв’язок із колегами з Іспанії, які виграли грант на стажування в ЧНУ ім. Богдана Хмельницького. Програма стажування іспанських колег вже розроблена і буде здійснена за покращення епідемічної ситуації.

 

ННЦ зовнішніх та міжнародних зв’язків