У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького тривають творчі конкурси для вступу на низку спеціальностей.

Творчий конкурс із композиції необхідний для вступу на спеціальність 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

Вступники з Черкащини та інших областей складали творчий конкурс з композиції. Кожна композиція відображала особливий стиль та власну інтерпретацію митця.

Конкурсна комісія, до якої входять відомі митці — викладачі кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва , мала надзвичайно складне завдання: обрати найкращі композиції серед численних робіт талановитих учасників. Кожна робота була ретельно оцінена з точки зору технічного виконання, естетичних якостей, оригінальності та емоційної впливовості.

Абітурієнти з професійною спрямованістю та творчим підходом до мистецтва демонструють комісії свої здібності та творчий потенціал.

Творчий конкурс із композиції передбачає виявлення здатності вступника до створення в уяві та відображення на заданому форматі композиції з простих геометричних форм одним кольором.

Вимоги до творчого конкурсу незмінні:

  • наявність авторської ідеї;
  • оригінальність і гармонійність художньо-образного рішення;
  • високий рівень виконання, що відбиває візуально-пластичні особливості рішення;
  • якість компонування складових композиції;
  • досягнення цілісності зображення;
  • досягнення образності та оригінальності композиційного рішення;
  • гармонійність та виразність композиції в цілому.

Завдання виконується в один день протягом 60 хвилин. Мінімальна кількість балів, яку може набрати вступник — 100 , максимальна — 200.

— Відповідно до розробленої програми, вступникам за умовами творчого конкурсу пропонувалося виконати творчу композицію з простих геометричних форм, яка має враховувати ряд вимог, — каже завідувачка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ Лілія Полудень. За її словами, вказані вимоги становлять основу критеріїв оцінки графічної композиції, виконаної абітурієнтом.

Другою складовою частиною творчого конкурсу з композиції є оцінка ступеня володіння абітурієнтом графічними засобами, за допомогою яких він має відтворити суть задуму та головні особливості створеної ним творчої композиції одним кольором.

Кількість простих геометричних елементів, що утворюють творчу композицію, не регламентується і залежить від абітурієнта. Готова композиція є основою для подальшого графічного відтворення головної ідеї.

Комісія щиро бажає вступникам реалізувати свої задуми та обрати майбутній фах!

Нагадаємощо зараз триває реєстрація на творчі конкурси. Для вступу на спеціальність 017 «Фізична культура і спорт» — до 27 липня, 024 «Хореографія» — до 26 липня, 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» — до 27 липня. Зареєструватися можна в електронному кабінеті вступника.

 

Кафедра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва