У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького стартувала Всеукраїнська 40-а наукова шевченківська конференція «Художній світ Тараса Шевченка і його сучасність».

Приурочили подію до 205-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. Організатори — кафедра української літератури та компаративістики і Центр шевченкознавчих досліджень ЧНУ спільно з Інститутом літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. Співорганізаторами також є Черкаська ОДА та Шевченківський національний заповідник у Каневі. Конференція продовжила традицію попередніх двох десятиліть — проводити шевченківські наукові форуми на батьківщині українського генія. Її проблемно-тематична спрямованість — дослідження творчої спадщини Шевченка в найширших варіантах і методологіях.

До конференції долучилися 49 науковців із різних міст України, серед яких 2 академіки, 11 докторів наук професорів, 29 кандидатів наук, доцентів, наукових співробітників.

Привітав учасників ректор університету Олександр Черевко. Він розповів про сучасні світоглядні цінності українців та роль Тараса Шевченка у їх становленні:

— Шевченкові слова є пророчими. Для українців і нині питання мови, національної культури та духовної єдності є актуальними. Тому для українського народу Шевченко залишається Великим поетом і пророком.

Олександр Володимирович високо оцінив роботу науковців ННІ української філології та соціальних комунікацій, і зокрема тих, хто самовіддано працює в царині шевченкознавчих досліджень.

— Наша з вами робота не марна, — сказав він. — Це підтверджують і соціологічні дослідження, проведені нашим аналітичним Центром «Прагма». Отримані результати свідчать, що черкащани усе більше підтримують євроінтеграційний курс нашої держави, отримання українською церквою автокефалії. Майже 80 % жителів області готові захищати свої цінності, незалежність нашої країни її цілісність — шляхом зміцнення Збройних Сил, чи посилення санкцій, чи рішучих військових дій. Як бачимо, свідомість людей дедалі зростає. Переконаний, що перспективи нашого завтра в наших руках. Тому нам є про що поговорити! — звернувся Олександр Володимирович до учасників пленарного засідання конференції.

Професор Володимир Поліщук, завідувач кафедри української літератури та компаративістики, подякував ректорату за підтримку і зазначив, що саме завдяки Черкаському національному університету та Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України шевченківська тема зазвучала на Черкащині надзвичайно потужно.

Директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік і член Наглядової ради Черкаського національного університету Микола Жулинський привітав ректора ЧНУ Олександра Черевка з ювілеєм. Микола Григорович відзначив, що ректор привніс у життя університету безліч нових ідей та підготував заклад вищої освіти до нових викликів.

Науковець зазначив, що завдяки тісній співпраці з черкаськими колегами світ побачили численні шевченкознавчі дослідження і видання.

У своєму виступі Микола Жулинський торкнувся актуальної теми російсько-українських відносин. «Російська мова як інструмент мовно-культурної та політичної експансії» — так сформулював учений тему своєї доповіді, яка ґрунтується на шевченківських переконаннях та опирається на фактах зі світової історії.

Про пророчий потенціал Шевченкового «Посланія» розповів професор кафедри української літератури та компаративістики Василь Пахаренко.

– Великою проблемою українців є комплекс меншовартості. Адже наша мова буквально захлинається від англіцизмів та росіянізмів, і це вважається «трендом». У своїх «Посланіях» Шевченко зобразив усю непросту історію українського народу та сміливо заговорив про неї.

Учасники пленарного засідання заслухали ще ряд цікавих доповідей. Обговорення теми конференції продовжилася в секційних заняттях.

Родзинкою заходу став виступ народного артиста України, кобзаря-лірника Василя Нечепи.

Детальніше про це дивіться в сюжеті ТРК «Ільдана»: