bgb
 
 
 
 
 

У межах наукових заходів до Дня науки, який цьогоріч відзначається в Україні 18 травня, у ЧНУ імені Богдана Хмельницького відбулася традиційна Всеукраїнська наукова конференція «Актуальні проблеми природничих та гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка – 2024».

Всеукраїнська конференція «Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених» вже третій рік поспіль організована і проведена під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Це своєрідний внесок молодих науковців у перемогу, свідчення про неабияку стійкість та мужність української молоді, яка навіть у складні часи прагне до розвитку науки та знань.

Цього року неабияка увага була приділена актуальним питанням навчання та виховання дітей в умовах війни, психолого-педагогічному супроводу особистості і звісно, ментальному здоров’ю як ключовому аспекту  розвитку особистості.

Позитивним результатом стала співпраця із закордонними країнами-партнерами Бакинського державного університету бізнесу, Національної академії авіації (м. Баку), Азербайджанським державним економічним університетом, Університетом Яна Вижиковського у Польковіце (Польща), Зеленогурським університетом (Польща).

Серед учасників з України, крім представників Черкаського національного університету є студенти, аспіранти та молоді вчені з різних регіонів України: Києва, Запоріжжя, Кропивницького, Житомира, Умані, Тернополя, Чернівців, Хмельницького, Ізмаїлу та інших міст України.

Для багатьох конференція  стала першим майданчиком для презентації своїх досліджень та здобуття цінного досвіду наукової діяльності, що підтверджує її назву — «Родзинка».

Під час пленарного засідання, яке проходило 22 травня в очному форматі, із вітальним словом до учасників конференції звернулися ректор Університету Олександр Черевко, проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, Голова Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України Олеся Ващук та голова Ради молодих учених Черкаського національного університету Юлія Соловей.

Під час пленарного засідання представлено доповіді науковців України та Польщі.  Зокрема, Наталія Степанова, доцент кафедри дошкільної та спеціальної освіти, кандидатка філософських наук (Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького) презентувала доповідь на тему: «Формування демократичних цінностей у молоді в умовах війни: методика «лялька-персона»; Яна Амурова, доцентка кафедри психології діяльності в особливих умовах, доктор філософії зі спеціальності 053 “Психологія” (Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля НУЦЗ України) розкрила тему «Глибинне пізнання феномену вини в умовах воєнного стану».  Сергій Бондарчук, доцент кафедри хімії та наноматеріалознавства, кандидат хімічних наук,  (Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького)        ознайомив учасників конференції з темою «Молекулярний інжиніринг енергоємних речовин: оптимізація методів передбачення детонаційних властивостей та чутливості». Рената Соха, докторка соціальних наук, професорка педагогічної освіти (Університет Яна Вижиковського в Полковіце, доцент Університету Зеленої Гури) представила доповідь на тему «Садівнича терапія (Садівнича терапія, садівнича медицина) та її вплив на покращення психічного та фізичного здоров’я людини» (Hortiterapia (terapia ogrodnicza, ogrodolecznictwo) i jej wpływ na poprawę zdrowia psychicznego i fizycznego człowieka).

Дослідження на тему «Чому хмари не падають?» презентувала Наталія  Скорик, студентка 2 курсу ННІ інформаційних та освітніх технологій ЧНУ (науковий керівник — доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики ННІ інформаційних та освітніх технологій Гусак Андрій Михайлович). Клавдія Касовська, докторка суспільних наук, доцентка (Університет Зеленої Гури, Польща) представила доповідь на тему «Виховання на свіжому повітрі в закладі дошкільної освіти, тобто з дітьми про природу на природі» (Education w przedszkolu, czyli z dziećmi o przyrodzie w przyrodzie).

— XХVІ Всеукраїнська наукова конференція молодих учених «Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених» є майданчиком для плідної дискусії, обміну ідеями. Разом ми здатні змінити світ на краще, і ми віримо, що наша спільна робота сьогодні допоможе сформувати майбутнє науки та освіти, — зазначив ректор Олександр Черевко.

За результатами конференції буде видано збірник праць.

Детальніше пропонуємо переглянути в сюжеті від ТРК «ВІККА» 

 

 

Рада молодих учених ЧНУ імені Богдана Хмельницького

Фото: Аріана Грищенко, студентка 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій