Благодійну книжкову вечірку «BookTalk» провели студенти-видавці з буккросинг-клубу «Freebook» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Подія відбулась напередодні професійного свята, Дня працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження, який відзначається щорічно в останню суботу травня.

Буккросери запросили шанувальників фентезі в затишній кав‘ярні «The ROOM» обговорити книгу Сари Дж. Маас «Двір шипів і троянд» та зробити добру справу — зібрати донати для ЗСУ. Спільними зусиллями вдалося зібрати понад 3 тис. грн. Кошти перерахували на благодійний рахунок ЧНУ, вони підуть на придбання військовим, випускникам і студентам університету, необхідних на фронті приладів та амуніції.

— Ми вирішили організувати щось сучасне і цікаве для молоді, яка любить читати. Дуже довго мріяли організувати щось подібне, вирішували, у якому форматі має проходити захід, яку книжку обрати. І ось, нарешті це сталося. Свій вибір зупинили на книзі Сари Дж. Маас, американської письменниці, яка працює в жанрі фентезі. «Двір шипів та троянд» — це перша частина другої серії книжок, у якій авторка переосмислює класичний сюжет про Красуню та Чудовисько. Її твори стали бестселерами за версіями USA Today та The New York Times і дуже популярні серед молоді, — розповіла модераторка заходу, студентка 3-ВБ курсу Олександра Яйкун.

Як спікерок вечірки буккросери запросили черкаських книжкових блогерок. Для дівчат взяти участь в такій події офлайн стало новим приємним досвідом.

— Напередодні ми з Аліною вже обговорювали, що добре було б провести подібний захід. Тож, коли побачили повідомлення з пропозицією — відразу погодилися. Це був неймовірний досвід та вечір, який залишиться в моїй пам’яті надовго. Дякую «Freebook» за таку можливість, — поділилася книжкова блогерка Поліна Зборівська.

Аліні Пустовій, booktookерці, теж сподобалася роль спікерки на книжковому заході:

— Атмосфера вечора була неймовірна, організатори ретельно все продумали. Дякую за можливість поговорити про улюблену книгу безпосередньо з однодумцями.

Учасники спілкувались про сюжет книги, її авторку та дизайн обкладинок. Перерви між розмовами про землі людей і край чарівних фейрі, юну мисливицю Фейру організатори заповнювали різними активностями. Учасникам обговорення пропонували завдання, пов’язані з сюжетними лініями книги, та головними героями.

— Тішуся, що в Черкасах є такі проєкти. Це класно, що можна збиратися ось так разом, обговорювати улюблені історії, ділитися враженнями і думками у теплій атмосфері. Дуже сподіваюся, що схожих івентів у нас буде більше, — поділилася враженнями Анастасія Шостя, студентка 2-ВБ курсу.

Очільниця Буккросинг-клубу «Freebook», старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмила Солодка розповіла, що клуб діє вже понад 10 років. Створений в межах дисципліни «Маркетинг видавничої продукції», яку вона викладає студентам ОП  «Видавничий бізнес, редагування і медіадизайн». Місія буккросерів — популяризувати книги та читання.

— Команді клубу вдалося реалізувати  на міському рівні культурно-просвітницький проєкт з промоції книг та читання. Ми не тільки поділилися враженнями про книгу, яку прочитали, а й зібрали донати тим хлопцям, які забезпечують нам тишу, і завдяки яким ми змогли провести цей захід. Це насправді неоціненно. Неоціненно й те, що черкаська молодь в нинішні непрості воєнні часи продовжує читати книги, а значить культурно розвиватися. А також використовує всі можливості, щоб тут, в тилу, допомагати нашим ЗСУ, — зауважила Людмила Солодка і побажала студентам ще більше успішних проєктв в межах обраного ними фаху.

Під час зустрічі студентка 4-ВБ курсу Юлія Капуш поділилася приємною новиною — анонсувала вихід своєї першої авторської збірки віршів, макет якої вона, до речі, створює власноруч у межах кваліфікаційного проєкту.

Наприкінці зустрічі всіх присутніх чекав приємний сюрприз — розіграш призів від партнерів клубу: книгарні «Перший том», «Так Тепло», «WineTime», «Banda pizza» і «Crispy».

На згадку про зустріч всі гості отримали фірмові закладинки для книг та стилізовані під обкладинку твору «Двір шипів і троянд».

БІЛЬШЕ ФОТО

Буккросинг-клуб «Freebook»