16 травня, у міжнародний День вишиванки, у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького лунали українські пісні у виконанні Національного академічного заслуженого українського хору імені Григорія Верьовки. Це стало подарунком університетській спільноті від делегації українських митців, культурних і громадських діячів, які приїхали на Черкащину.

Заходи приурочили до 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка та до 70-річчя Черкаської області. Ініціювали їх Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України, Черкаське земляцтво «Шевченків край» у місті Київ, Національна спілка письменників України, Мала академія наук України.

Перед днями перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі делегація в ріднім краю Кобзаря вклонилася його пам'яті, поповнила університетську бібліотеку книгами та порадувала концертом.

У складі делегації — голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський, директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко, народний артист України Анатолій Паламаренко, багаторічний керівник української «Просвіти», лауреат Державної премії ім. Тараса Шевченка Павло Мовчан, заслужений працівник культури України, багаторічний голова НСПУ Петро Засенко, директор Хору ім. Г. Верьовки Ігор Курилів та багато інших.

У межах візиту на Черкащину відбулося покладання квітів та реквієми біля пам’ятника Т. Г. Шевченку, могили Василя Симоненка та погруддя Богдана Хмельницького на Університетській площі.

Розпочався концерт Національного академічного заслуженого українського хору імені Григорія Верьовки з виконання Духовного Гімну України, покладеного на музику твору нашого Пророка «Реве та стогне Дніпр широкий», який  зал слухав стоячи.

З вітальним словом до гостей звернувся ректор Олександр Черевко:

— День вишиванки 2024 у Черкаському національному особливий. Відзначаємо його з видатними українськими діячами культури, мистецтва, освіти. Саме ці люди все своє життя викарбовували національні цінності, за які сьогодні йде війна. Почесні гості зробили нам дарунок до ювілею Кобзаря, який об’єднує та є втіленням наших національних цінностей. Саме такі дні дають віру в перемогу.

Михайло Сидоржевський та Борис Пономаренко привітали університетську спільноту та вручили нагороди. Олександр Черевко отримав відзнаку Національної академії наук України «За підготовку наукової зміни». Голова обласного осередку НСПУ, професор Володимир Поліщук був нагороджений Почесною ювілейною відзнакою Національної спілки письменників України. А професору Василю Пахаренку вручили Почесну грамоту Міжнародного благодійного фонду національної пам'яті.

— Люди розуміють важливість нашої місії, а ми вважаємо, що ми повинні доносити до населення глибинну культуру, переконувати їх, що наша національна пам'ять — основа того, що ми таки переможемо ворога. Бо той, хто цінує та любить свій рідний край, буде захищати свою землю. Це ми зараз і бачимо, — наголосив директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко.

Упродовж мистецького дійства звучали українські народні пісні, твори Кобзаря, покладені на музику та у виконанні Анатолія Паламаренка. Свою нову поезію, присвячену Тарасу, прочитав поет Петро Засенко.

Кілька разів протягом концерту присутні в залі викладачі, студенти та гості стоячи вшановували знакові для українців пісні у виконанні легендарного хору ім. Г. Верьовки. 

У межах благодійної акції, яку проводила Студентська рада університету, було зібрано понад 11 тис. грн, які підуть на потреби ЗСУ.

Про це також — у матеріалах медіа:

ТРК «Ільдана»

 

 «Студентське телебачення» ЧНУ :

 

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: студентки ННІ української філології та соціальних комунікацій Аріана Грищенко (2 курс), Владислава Слєсар (1 курс)