Міжнародний день жінок — свято, що нагадує про ніжність, красу й вишуканість, а також про інтелектуальні та організаторські здібності жінок, про їхню роль у суспільному житті. У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького це свято — одне з улюблених.

Цьогоріч представниці всіх поколінь — від студенток до пенсіонерок — зібралися на концерт «На крилах весни».

Урочиста подія розпочалася з вітань ректора Олександра Черевка.

— Вас, розумних і прекрасних жінок, у нашому семитисячному колективі більшість. 332 викладачі, а всього 673 штатні працівниці університету — це жінки. Ми навчаємо 6 тисяч студентів, серед них 3887 студенток, а це 65%. Щасливий усвідомлювати, що саме ви становите більшу й кращу частину Черкаського національного. Без вас були б неможливі наші успіхи як в освіті, так і в усіх інших сферах. Ви берете активну участь у житті суспільства. Й однаково успішні в економічній, політичній, соціальній, громадській сферах. Ви активно відстоюєте свої права. Успішно конкуруєте з чоловіками й на ринку праці. І це ще одне підтвердження того, що сучасна жінка неперевершена. Своєю чарівністю, добротою, чуйністю ви наповнюєте світ теплом і добром. Своїм інтелектом, працею і наполегливістю ви змінюєте цей світ на краще. Кожен чоловік поспішає засвідчити свою любов і повагу до матері, бабусі, дівчини, дружини, донечки, колеги. До жінки, яка уособлює красу і ніжність, доброту й милосердя, — промовив Олександр Володимирович і побажав: — Я зичу найкращим жінкам Черкаського національного університету, щоб кожного дня ваші очі світилися щастям, руки боліли від квітів і обіймів! Хай будуть живі й здорові ваші батьки, чоловіки, сини! Хай буде в Україні мир!

До привітань долучився голова профспілкового комітету університету Анатолій Стеценко.

—  Черкаський національний університет — кращий в усьому й славиться багатьма факторами, зокрема, розумними й чарівними жінками, що тут працюють. Ви всі дуже різні, але однаково прекрасні! Дякуємо, що ви в нас є. Бажаємо, щоб ви були здорові й отримували насолоду від життя, а також інколи згадували про нас, чоловіків.

Олександр Черевко та Анатолій Стеценко вручили нагороди та квіти жінкам.

За високий професіоналізм, плідну працю, активну громадську діяльність та з нагоди Міжнародного жіночого дня нагрудним знаком «Почесна відзнака ректора» нагородили старшу викладачку кафедри психології Людмилу Смалиус і начальницю відділу інформації та зв’язків із громадськістю Сніжану Лисенко-Заїку.

Почесну грамоту ЧНУ ім. Б. Хмельницького вручили комендантці навчального корпусу № 1 Наталії Кладовій, директорці навчально-наукового центру «Інститут післядипломної освіти та курсової підготовки» Вікторії Білик, професорці кафедри української літератури та компаративістики Наталії Ярмоленко, завідувачці, доцентці кафедри педагогіки і психології Інні Кукуленко-Лук’янець, доцентці кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Марині Захарченко, доцентці кафедри хімії та наноматеріалознавства, голові Ради ветеранів університету Вірі Бойко, завідувачці, доцентці кафедри німецької філології Вікторії Теслі, доцентці кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій Тетяні Романенко, студентці 3-го курсу ННІ економіки і права, голові студентської ради університету Мар’яні Кусяці.

Подякою ЧНУ ім. Б. Хмельницького нагородили викладачку кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології Олександру Дем’яненко, лаборантку кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації Тетяну Комірну.

За плідну працю, активну участь у громадському житті грамотою первинної профспілкової організації ЧНУ ім. Б. Хмельницького нагородили доцентку кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін ННІ економіки і права Олену Кульбашну.

Подяку первинної профспілкової організації ЧНУ ім. Б. Хмельницького вручили: доцентці кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики ННІ української філології та соціальних комунікацій Людмилі Лонській, фахівчині І категорії наукової бібліотеки Людмилі Оксамитній, старшій викладачці кафедри теорії, методики фізичного виховання ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я Ірині Усатовій, провідній фахівчині відділу кадрів Олені Федорчук.

«Родзинкою» свята став концерт «На крилах весни» фіналіста шоу «Україна має талант», українського співака та композитора, «людини-свята» Олександра Кварти, який прибув на запрошення та за підтримки ректора і профспілкового комітету ЧНУ.

Присутні підспівували всім залом під «Червону руту», «Смереку», «Боже, як гарно», «Струмочок», «Біла лебідь», «Серце матері» та інші композиції Олександра Кварти, а також під попурі з улюблених народних українських пісень.

— Чомусь так склалося, що більшість цих пісень розпочинаються з вигуку «Ой…», але він зовсім не означає сум чи печаль, навпаки — дає надію і віру в краще. Такий наш народ: навіть коли не все добре, ми вміємо радіти. Надіюся, спадщина фольклорних пісень буде ще довго передаватися наступним поколінням, аби ми пам’ятали самобутність українського народу! — зазначив Олександр Кварта.

Концертна програма була насиченою й різноманітною, а підкреслив динамічність співака танцювальний колектив «Unreal».

Святкові дарунки жінки також отримали від творчих колективів ЧНУ. Ансамбль народного танцю «Черкащанка» подарували український народний покутський танець «Голубка». Вокальний колектив «Мелодія» виконав пісню «Дівчина-весна», а студент ННІ природничих та аграрних наук Павло Мороз заспівав композицію «Материнська любов», як шана й подяка кожній матері — символу добра, миру й тепла.

Дякуємо за чудові емоції, які отримали працівниці ЧНУ!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: студентка-видавчиня ННІ української філології та соціальних комунікацій Юлія Гаврик