Наприкінці 2019 року в ЧНУ ім. Б. Хмельницького було закуплене нове обладнання для хімічних лабораторій ННІ природничих та аграрних наук. Зокрема, придбано сучасний спектрофотометр, який дозволяє знімати спектри в ультрафіолетовій і видимій областях.

Завдяки зусиллям доцента кафедри хімії та наноматеріалознавства Олега Погребняка та старшого лаборанта кафедри біології, екології та агротехнологій Олександра Коробка було здійснено налаштування приладу та його підключення до відповідного програмного забезпечення. Тепер його можна використовувати як у навчальній, так і в науковій діяльності — для аналізу хімічних речовин, моніторингу забруднюючих речовин довкілля тощо.

— Спектрофотометр буде задіяний у навчальному процесі з підготовки хіміків, екологів, біологів, метрологів, агрономів та вчителів біології й хімії. Модернізоване програмне забезпечення для спектрофотометра надав доцент Львівського національного університету ім. І. Франка Ігор Пацай, за що висловлюємо йому щиру подяку, — зазначає директор інституту Максим Гаврилюк.

За словами директора, у ННІ природничих та аграрних наук це вже третій спектрофотометр. Проте два з них мають великий термін експлуатації і не за всіма параметрами відповідають сучасним вимогам. Тому науковці радіють новому придбанню, яке дозволить підвищити якість підготовки та випускати конкурентноспроможних фахівців.

 

 

ННІ природничих та аграрних наук