Викладач ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, психолог-практик Інна Лук'янець розповіла про вибір життєвого шляху людини у програмі «Ранковий гість» на «UA: Черкаси».

— Насправді, знайти свою справу, котра стане сенсом життя людини, дуже складно. Особливо, коли дитині лише сімнадцять років і уявлення про те, якими насправді є певні професії, дуже незначні. На вибір професії часто впливає оточення молодої людини: батьки, друзі, Інтернет-простір. Впливає і трансформація нею суспільного досвіду. 

Нерідко батьки намагаються прорахувати, які професії будуть перспективними, і саме туди спрямовують дітей, ігноруючи їхні бажання, вміння і таланти. 

Як показує життя, це не завжди спрацьовує. Періодично трапляються економічні, політичні кризи змінюючи весь уклад світу і затребуваність професій також.

Також психологиня наголосила на тому, що насправді залишається в тренді. Це, за її словами, енергетика людини і професіоналізм. Якщо людина буде «горіти» своєю справою, вона випромінюватиме енергію, і аудиторія йтиме на неї. І коли людина любить справу, котрою займається — вона рано чи пізно стає професіоналом. 

Батьки мають підтримати свою дитину у її бажаннях, бо нове покоління Z не терпить тиску й обмежень. Тим паче, ми не знаємо, яким буде майбутнє. Ми живемо в час наших дітей, а не вони в наш. Тому, треба йти за ними, підтримуючи їх і закладаючи основні життєві цінності. 

Запрошуємо переглянути відеосюжет «UA: Черкаси»:

 

 

Інна Лук'янець, викладачка кафедри педагогіки і психології