Студенти 2 курсу спеціальностей «Готельно-ресторанна справа» та «Туризм» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяли активну участь у засіданні гуртка «Кулінарне мистецтво і здорове харчування».

Очолює гурток старша викладачка кафедри туризму і готельно-ресторанної справи Надія Босецька. Під час засідання керівник розповіла про важливість здорового харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, попереджає захворювання і сприяє зміцненню здоров’я. Корисна їжа допомагає мисленню, покращенню пам’яті, фізичного стану і дає сили на спорт та різноманітні ігри, впливає на позитивний настрій; про важливість вживання різноманітних продуктів, які дають усі поживні речовини: білки, вітаміни, вуглеводи, жири, воду та мінерали, необхідні для збереження здорового стану організму.

Особливе місце займає вживання свіжих фруктів, овочів, бобових, злаків, насіння, горіхів… А також, щоб вживання фруктів і овочів було приємним, важливим є застосування техніки карвінгу (різблення овочів і фруктів), що вивчали учасники гуртка. Військовослужбовець ЗСУ Констянтин Чайка під’єднався онлайн до роботи гуртка і продемонстрував техніку карвінгу на роботі з гарбузом. Олександра Мазуркевич представила роботу з яблуком і овочами.

Студенти поділилися цікавими історіями та фактами приготування корисних і здорових страв. У сезон гарбузів багатьом сподобалися страви і вироби з нього. Гарбуз, батьківщина якого є Південна Америка, в Україні стали вирощувати у 16 столітті та використовувати для приготування страв. Він багатий на вітаміни (Е,А,C, D, F, PP і групи В), мікро- і макроелементами, білками, клітковиною і цукром. Гарбуз корисний при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, допомагає в лікуванні атеросклерозу, діабету, туберкульозу, подагри і жовчнокам’яної хвороби. Рекомендується вживати гарбуз при порушенні роботи нирок, а також людям із зайвою вагою, тому що речовини, які містяться в ньому, прискорюють обмін речовин і виводять «поганий холестерин». Не дивно, що його використовують не тільки в кулінарії, але й в косметології.

Крістіна Ткаченко приготувала італійський крем-суп з гарбуза і каштанів, Каріна Мигаль приготувала чудовий пиріг «Ласунка», який би сподобався не тільки дорослим а й малечі. Софія Мазур обрала страву індійської національної кухні — гарбуз «каррі». Українську національну страву — гарбузову кашу — приготувала Вікторія Савченко.

Студенти отримали задоволення від спілкування і здобутих корисних компетенцій.

Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи