Сесія у розпалі, нервова система студентів – на межі зриву, а викладачі продовжують незворушно гнути свою лінію, вимагаючи від них якісних знань і виконання навчальних програм.

Ми вирішили допомогти студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, тому поспілкувалися з різними викладачами на тему сесії. Науковці дали рекомендації щодо відмінного складання їхніх дисциплін, розповіли, що їх дратує у студентах, а що, навпаки, дуже подобається. Щоб отримати цінні знання, які безперечно допоможуть пройти випробування під назвою «сесія» без нервів і перескладань, отримати шматочок позитиву у вигляді щирих побажань від викладачів, — читайте матеріали нової рубрики ЧНУ «Готуємося до сесії: як отримати відмінно».

Свої «секрети» розкриває викладач ННІ інформаційних та освітніх технологій, завідувач кафедри автоматизації та комп'ютерно-інтегрованих технологій, кандидат технічних наук Віталій Дідук.

Науковець вважає питання суворості викладача доволі відносним:

«Хто вчиться – у того все вдається, царює мир, злагода. Хто не вчиться – у того виникає величезна претензія потім, то для тих і викладач суворий».

На думку Віталія Андрійовича, виконання стандартних норм – це безперечна запорука хороших стосунків викладача і студента, де перший подає знання, а другий – поглинає їх, підтверджуючи цим свою кваліфікацію.

Суть навчальних дисциплін Віталія Дідука зводиться до вивчення основ електроніки та їх програмування. У межах цих предметів студенти конструюють електронні схеми, програмують мікропроцесорну техніку, загалом – вчаться реалізувати повний цикл розробки будь-якого електронного обладнання.

«Звичайно, це складний предмет, адже він не базується на якомусь шкільному підґрунті, це абсолютно нова галузь. Але ми знайшли вихід. Студенти-першокурсники у межах дисципліни «Вступ до інженерно-технологічної спеціальності» не просто ознайомлюються на ринку з тим, що є, а вже намагаються макетувати електронний пристрій. Тому наступні дійсно складні дисципліни вже сприймаються здобувачами освіти легше.

Рекомендації, як отримати «відмінно» у Віталія Андрійовича:

1. Не вестися на «благання мозку» дивитися серіальчики.

За словами викладача, коли нашому мозку доводиться вчити щось абсолютно нове, то виникає цілком нормальна психологічна реакція – не робити цього і піти зайнятися чимось звичним, наприклад, переглянути серіал.

«Тут головне – встояти і все ж таки зробити перший крок до нового».

2. Виконувати лабораторні завдання.

«Хто працює протягом року – той отримує результат на сесії».

3. Альтернативний «лабораторкам» варіант – брати участь у проєктах.

«Я вважаю, що звичайне механічне виконання лабораторних робіт не дозволяє комплексно підготуватися до викликів, які чекатимуть студентів при працевлаштуванні. Тому я даю змогу майбутнім фахівцям натомість брати участь у проєктах. Вони вчаться об’єднуватися, генерувати ідеї, розробляти їх. Хто виконує це завдання – отримує «відмінно». Дійсно хороші ідеї можуть розвинутися у студентські стартапи, отримати підтримку від наукових шкіл. Це ще й досвід участі у бізнес-школі, адже студенти здобувають навички не тільки, як розробити проєкт, а і як його розрекламувати і втілити у реальність.

4. Порада для тих, хто взагалі не відвідує пари – посміхайтеся, ставтеся з гумором, залишайтеся на зв’язку.

Обережно! Викладачу не подобається у студентах безініціативність, небажання розвиватися, дізнаватися щось нове.

«Пасивність нівелює роботу викладачів, знецінює їхню діяльність. Навіть якщо ви прийшли в університет, щоб мама не засмучувалася або від армії заховатися, все одно старайтеся. Психологічно це важливо для обох: викладачу – для розуміння, що він потрібний, студенту – для реальної користі. У мене були ситуації, де я морочив собі голову над рішенням проблеми. І потім згадував те, що мені допомагало, хоча у свій час я вважав цю інформацію непотрібною. Абсолютно всі знання, які дає університет, з часом знайдуть час і місце, щоб стати в пригоді».

Побажання від Віталія Дідука:

«Ставте більше запитань зараз – і на сесії це вам допоможе. Ми не тільки педагоги, а й люди, тому ми обов’язково відгукнемося на ваше прагнення ставати кращим!»