Сьогодні, 20 лютого 2020 року, вся Україна вшановує пам'ять загиблих Героїв Небесної Сотні та пригадує події, що вже стали державною історією, якою варто пишатися. Небесна Сотня пожертвувала своїми життями задля кожного з нас.

З їхніми смертями вітання «Слава Україні! Героям Слава!» перестало бути просто словами, тепер це — шана Героям.

Студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відвідали фотовиставку «Дух Майдану: Черкаси — 2014» у Черкаському художньому музеї, щоб вшанувати пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні та згадати події Майдану .

Виставка розпочалася зі вступного слова першого заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації В’ячеслава Швеця:

— Громадяни не хотіли миритися з несправедливістю та брехнею, вони обрали євроінтеграцію і за це поклали свої життя. Я думаю, найкращим доведенням своєї шани буде той день, коли Україна стане частиною спільноти Європейського Союзу.

На зустріч також завітали очевидці подій на Майдані, які брали активну участь у протестах 2013-2014 років — Олександр Дувінський та Наталія Вернидуб.

Вони висловили свою думку щодо впливу тих подій на свідомість українців та створення «нових чесних правил гри».
— Я хочу, аби українські громадяни створили замість «пустої» конструкції, де головне — безглузда «позолота», затишну будівлю на міцному фундаменті. На штучному блиску неможливо щось побудувати. Надіюся, наші люди це зрозуміли, — зазначив Олександр Дувінський.

Наталія Вернидуб вручила заступнику голови Черкаської ОДА В’ячеславу Швецю символічний подарунок, що, за її словами, «зобов’язує пам’ятати про трагічні події на Майдані».

— Є відомий вислів: «Революцію роблять романтики, а її результатами користуються негідники». Тоді поряд із нами було безліч людей, які пліч-о-пліч, здавалося, боролися за одну ідею. Смерті Героїв Небесної Сотні мали би зародити в душах щось хороше. Але були й ті, хто згодом зрадили пам’ять героїв. Закликаю боротися з такими і пам’ятати про минуле, аби не повторювати помилок і розбудовувати свою державу! — додала Наталія Вернидуб.

Учасники відкриття оглянули світлини фотовиставки, що діятиме до 1 березня в Черкаському художньому музеї.

Пресслужба Черкаського національного уніеврситету імені Богдана Хмельницького
Фото: студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Юлія Гаврик