Викладачі кафедри фізики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького продовжують наукову роботу у складі міжнародної команди у варшавському дослідницькому центрі ENSEMBLE3.

Основними напрямками досліджень є розвиток фізичної теорії та технологій росту кристалічних матеріалів спеціального призначення — оптичних кристалів, евтектичних композитів, дисперсних оксидів.

Зокрема, Ярослав Король провів серію дилатометричних досліджень перспективного п’єзоелектричного матеріалу. Результати цієї роботи були представлені на конференції «International Conference on Crystal Growth and Epitaxy» у Неаполі.  

Андрій Гусак розвинув теорію формування мікроструктурних евтектик. Разом з аспіранткою Анастасією Титовою було проведено комп’ютерне моделювання цих процесів. Результати роботи опубліковані у кількох міжнародних наукових виданнях.

Останнім часом наші науковці розглядають новий метод формування топологічних ізоляторів та принципи його експериментальної реалізації. Цей напрямок є перспективним для участі у конкурсі на отримання європейських грантів. Також спільними зусиллями Андрія Гусака, Анастасії Титової та Ярослава Короля розроблено методику і програмне забезпечення для низки досліджень.

— Попри важкі обставини воєнного часу, фізика в ЧНУ продовжує розвиватись. Адже зупинитись у науці – означає відстати назавжди, — зазначає Ярослав Король.

 

Кафедра фізики