У літній період квітне чимало рослин, серед яких є й отруйні, вони здатні викликати алергії, харчові розлади, а також згубно впливають на сільське господарство. Які з них є небезпечними для людей (тобто їх не можна чіпати руками, зривати або нюхати), розповів «UA: Черкаси» еколог ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Спрягайло.

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА

Рослину можна знайти будь-де у місті: чи то на клумбах, чи то у парках, тобто зазвичай там, де порушений природний рослинний покрив. Квітне рослина з липня і до настання перших морозів. Саме у цей період, за словами Олександра Спрягайла, вона здатна викликати у людей алергію. Симптоми проявляються вже за 24-48 годин, а саме: головний біль, кашель, першіння в горлі, чхання, нежить, проблеми зі сном, складнощі із диханням та інші прояви.

Проблема, яку спричиняє амброзія, з кожним роком лише посилюється, оскільки з підвищенням температури повітря, період її цвітіння збільшується. Розповсюджується амброзія через насіння, зауважив еколог, а оскільки одна рослина може мати їх до 50-60 тисяч, а іноді і сто тисяч, поширення її достатньо швидке.

 

ВАТОЧНИК СИРІЙСЬКИЙ

Хоча рослина має естетичний вид, однак згубно впливає на посіви сільськогосподарських рослин. Оскільки ваточник має високу морозостійкість та легко переносить посуху, він з легкістю їх витісняє з полів.

«Поширюється швидко, а ось знищити його важко, оскільки має розгалужену кореневу систему, з якою не справляються жодні хімічні методи», – зауважив еколог.

 

РОБІНІЯ ЗВИЧАЙНА АБО ПСЕВДОАКАЦІЯ

Проте експерт зазначає, що його вплив на врожай не є критичним – він знижує врожайність культур

 

Рослину заведено називати білою акацією, однак робінія належить до іншої підродини. Робінія відома тим, що має медоносні, лікарські та декоративні властивості.

За словами Олександра Спрягайла, в Україні першу робінію висадили у кінці 18-го столітті у парку Розумовського і вже потім рослина почала поширюватись Україною. Вона продукує до 15 000 насінин за сезон, невибаглива до клімату та місцевості. Корінь робінії має азотовмісні сполуки, що насичують ґрунт і сприяють поширенню бур’янів. Через це рослина має згубний вплив на рослини, які ростуть поруч.

 

 

ЦИКУТА ОТРУЙНА

Її часто плутають з борщівником, адже вони належать до однієї родини. Рослина достатньо отруйна, за словами Олександра Спрягайла, навіть після висушування (саме тому дуже небезпечна для тварин у складі сіна). Оскільки рослина має запах моркви та солодка на смак, вона вабить дітей, які ласують її кореневищем. Перші симптоми отруєння, а саме пронос та блювота, проявляються вже через декілька хвилин.

Надалі ж можуть з’явитись і інші ознаки отруєння, такі як біль у животі, підвищене слиновиділення, припадки й параліч, що можуть призвести до смерті. Першу допомогу – негайне промивання шлунку – слід надати якнайшвидше, поки цикутоксин не всмоктався у кров, та звісно ж – викликати «швидку».

Еколог додав, що побачити рослину можна у місцевості біля води, оскільки приживається добре у вологому ґрунті.

 

 

ВОВЧІ ЯГОДИ ПАХУЧІ (БОРОВИК)

Плоди рослини нагадують барбарис, квітки мають рожевий відтінок і дуже запашні. Зазвичай можна зустріти рослину у на узліссях соснових лісів. Рослину іноді використовують у декоративних цілях, хоча вона дуже отруйна та крім цього, охороняється Червоною книгою.

«При жуванні кори, при контакті шкіри з вологою корою або при потраплянні на неї соку рослини, спостерігається місцеве запалення шкіри (дерматити). Вдихання пилу із кори викликає подразнення слизових оболонок глотки і дихальних шляхів, потрапляння в очі подразнює кон’юнктиву. Всього кілька ягід здатні викликати сильне отруєння, яке супроводжується підвищеним слиновиділенням, проблемами з ковтанням, болем у кишківнику. Також може викликати діарею, подразнення кон’юнктиви ока, судоми, слабкість, непритомність», — пояснив еколог.

 

 

БЛЕКОТА ЧОРНА

Вислів «Ти що блекоти об’ївся» вигаданий не випадково, оскільки рослина містить у собі отруту.

За словами Олександра Спрягайла, отруйна повністю вся рослина – від стебла до насіння. Перші симптоми отруєння з’являться вже за 10-20 хвилин – пересихання в роті, що супроводжується хрипотою, почервоніння на шкірі, збільшення зіниць, збудження, марення та галюцинації, а у складних випадках людина може втратити свідомість або й впасти у кому. Тому при перших симптомах слід негайно викликати «швидку».

Еколог додав, що зустріти цю рослину можна при дорозі, у дворах будинків чи на полях, квітне у період з травня по жовтень. Відрізнити блекоту можна за липким листям, квіти рослини мають сіруватий або жовтуватий колір та мають ворсинки.

 

ДУРМАН ЗВИЧАЙНИЙ

Олександр Спрягайло розповів, що отруйну рослину легко виявити серед інших:

«Вона має білі квіти, які нагадують труби, та великі листки. Її плід покритий колючками. Найбільш отруйні насіння дурману, при потраплянні його у шлунок у людини прискорюється серцебиття, з’являється головний біль та блювота, розширюються зіниці та підвищується внутрішньоочний тиск. Можуть з’явитись психічні розлади».

При отруєнні дурманом потрібна негайна лікарська допомога та промивання шлунку.

 

 

ПАСЛІН СОЛОДКО-ГІРКИЙ

Багаторічна трав’яниста рослина заввишки 30-250 см. Плоди – яйцевидні червоні ягоди. Квітує з червня до вересня. Росте по берегах водойм, в чагарниках на вологих місцях.

«Рослину іноді використовують у народній медицині, хоча листки та ягоди пасльону солодко-гіркого отруйні. Недотримання дозування порушує координацію рухів, викликає пронос, нудоту, блювання, розлади серцебиття, галюцинації», — додав еколог.

 

 

БОЛИГОЛОВ ПЛЯМИСТИЙ

Дворічна трав’яниста рослина висотою 70 – 150 см. Стебло в нижній частині вкрите чорно-бурими плямами. Цвіте в травні-вересні.

«Болиголов як отруйна, але водночас лікарська рослина, відомий ще з античних часів та застосовується в народній медицині й у наш час. Помилкове використання болиголову плямистого замість їстівних рослин або передозування під час лікування є причиною гострих отруєнь», — розповів Олександр Спрягайло.

 

 

ЖОВТЕЦЬ ЇДКИЙ

Рослина має блискучі золотисто-жовті до двох сантиметрів у діаметрі та висотою 30-60 сантиметрів. Квітує з травня по червень.

За словами еколога, при тривалому контакті зі свіжими рослинами може виникнути сильне запалення шкіри. Опіки тіла можуть виникнути і у людини, що полежала на свіжоскошеному сіні з високим вмістом жовтецю. Вважається, що отрута може передаватися навіть через молоко корів, які вживали жовтець у їжу. Споживання такого молока супроводжується болями в животі, нудотою, блюванням, діареєю.

 

 

КОНВАЛІЯ ЗВИЧАЙНА

Цю рослину можна зустріти у лісах з початку весни та до середини літа. Конвалія може сягати 20 сантиметрів у висоту, її квітки білі та ароматні, а плід – куляста червона ягода.

Олександр Спрягайло пояснив, що усі частини рослини містять біологічно активні сполуки, тому її використовують як у офіційній медицині, так і в народній.

«Проте бажання зробити чаю із ароматної рослини може обернутися серйозними проблемами. При отруєнні конвалією порушується робота серця: розбалансовується серцевий ритм, знижується артеріальний тиск. Частими є запаморочення, шум у вухах, загальна слабкість, нудота, блювота, діарея, біль в животі. Можлива втрата свідомості», — додав фахівець.

«UA:Черкаси»